Rusové chtějí zavést zákon na odebrání občanství kvůli terorismu

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin
4
Fotogalerie

Ruská Státní duma (dolní komora parlamentu) v prvním čtení schválila zákon, který umožní odebrat ruské občanství osobám odsouzeným za teroristickou činnost. Týká se lidí, kteří ruskou státní příslušnost získali jako druhou na základě žádosti. Ruské zákony v dosavadním znění odebrání státního občanství paušálně zakazovaly.

Duma návrh zákona vypracovala v reakci na dubnový teroristický atentát v Petrohradu, při kterém zemřelo 16 lidí včetně útočníka. Tím byl dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov původem z Kyrgyzstánu. Muž ruskéobčanství získal, když mu bylo 16 let.

Pomocí nového zákona chce parlament snížit míru teroristických hrozeb v zemi. Podle poslance Andreje Isajeva totiž ne všechny, kdo byli obžalováni z teroristické činnosti, soud odsoudil na doživotí. "Ti, kteří si odbudou uložený trest vězení, pak mohou nadále využívat práva občana Ruskéfederace. My si myslíme, že lidem odsouzeným za terorismus, by však tato práva měla být odepřena," dodal.

Ruské zákony dosud umožňovaly odebrat udělené státní občanství osobám, které při žádosti o státní příslušnost Ruské federace předložily falešné údaje. Nově se má důvodem pro odebrání státního občanství stát pravomocný soudní rozsudek za teroristickou a extremistickou činnost nebo za nabádání k takové činnosti. Rusů, kteří získali státní občanství narozením, se však zákon týkat nemá.