Americká média masivně zpochybňují náš demokratický volební systém, zní z Moskvy

CNN (ilustrační foto)

CNN (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Ayush via Flickr

Moskva, ilustrační foto
Vladimir Putin
Bílý dům
Donald Trump
5
Fotogalerie

Americká média, hlavně rozhlasové stanice Rádio Svoboda a Hlas Ameriky a televize CNN, se v masivním měřítku snaží zpochybnit demokratickou podstatu ruského volebního systému. V ruském parlamentu to prohlásil šéf výboru Státní dumy pro informační politiku Leonid Levin. Záležitost by podle něj poslanci měli projednat na uzavřeném zasedání za účasti šéfa tajné policie Alexandra Bortnikova.

Z analýzy produkce ruskojazyčných redakcí amerických médií vyplývá, že pozitivních informací o Rusku v nich jsou pouhá dvě procenta, zatímco otevřeně negativních 43 procent a neutrálních 55 procent, řekl Levin. Pozitivně přitom prý američtí novináři hovoří jen o ruských liberálních stranách Jabloko a Parnas, které stojí v opozici vůči nynější vládě.

"Nikdo nemůže popřít, že během kampaně před (loňskými) parlamentními volbami v Rusku se americká vládou financovaná média pod rouškou žurnalistiky věnovala jednostranné propagandě," komentoval ruský poslanec vysílání rozhlasových stanic Rádio Svoboda a Hlas Ameriky.

Levin vyslovil údiv nad tím, že zahraniční média vysílající v ruštině mají registraci ruského ministerstva zahraničí, nikoli státního cenzurního orgánu Roskomnadzor. "To je třeba znovu zvážit," doporučil poslancům.

List Kommersant napsal, že parlamentní slyšení o vlivu západních médií v Rusku bylo reakcí na navrhovaný americký zákon, který by ministerstvu spravedlnosti USA dal právo prověřit vysílání ruské propagandistické televizní stanice RT. Právní úpravu má projednat americký Kongres.