Rusové, kteří bojovali v Donbasu, si dali sraz v Moskvě. Dorazilo jich 600

Separatisté (na snímku) v boji s ukrajinskou armádou

Separatisté (na snímku) v boji s ukrajinskou armádou Zdroj: ctk

V Moskvě se o víkendu na svém prvním sjezdu sešli ruští dobrovolníci, kteří se zapojili do bojů ve východoukrajinském Donbasu. Akci zorganizoval bývalý předseda doněcké "vlády" Alexandr Borodaj, který se loni v srpnu separatistům znelíbil a uchýlil se do Moskvy.

Na sjezdu se v moskevském muzeu druhé světové války sešlo na 600 lidí, hlavně polních velitelů, uvedla BBC. Za každým z nich podle organizátorů stojí v průměru několik desítek Rusů, kteří ve válce bojovali. Celkem válkou v Donbasu prošlo podle Borodaje 30 až 50 tisíc ruských dobrovolníků.

Ruské vedení informace o účasti dobrovolníků v bojích na východě Ukrajiny nepopírá. Podle ministerstva obrany jde většinou o bývalé příslušníky armády či vojáky „na dovolené“. Zprávy o účasti aktivních vojáků vyslaných k bojové misi do Donbasu ale Kreml potvrdit odmítá.

Vlast je prý tam, kde žijí Rusové

„Musíme koordinovat své akce, je třeba být připraven stanout znovu, bude-li zapotřebí, v prvních řadách obrany vlasti,“ prohlásil na sjezdu Borodaj. „A naše vlast je tam, kde žijí ruští lidé,“ dodal. Hlavním cílem sjezdu je prý ochrana zájmů „veteránů donbaské války“, jejich sociální rehabilitace a hmotné zajištění.

Borodaj funkci předsedy vlády samozvané Doněcké lidové republiky opustil počátkem loňského srpna, údajně na vlastní žádost. Stejně jako jeho bývalý „ministr obrany“ Igor Girkin-Strelkov byl z Donbasu vypuzen krátce po havárii malajsijského letounu, při níž zahynulo téměř tři sta lidí. Podle Kyjeva a jeho západních spojenců sestřelili dopravní letadlo separatisté protiletadlovou zbraní dodanou zřejmě z Ruska.