Rusové prý dodávají Damašku lehké zbraně, transportéry a kamiony

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk

Rusko dodává syrské armádě prezidenta Bašára Asada lehké zbraně, kamiony a obrněné transportéry na účet zálohy 400 milionů dolarů (asi 9,6 miliardy korun), kterou Sýrie v předstihu zaplatila za nedodané protiletecké rakety S-300. Uvedl to dnes ruský list Kommersant.

„V tuto chvíli se uskutečňuje, anebo už je skoro dokončena dodávka několika zásilek palných zbraní, granátometů, obrněných transportérů BTR-82A, vojenských kamionů Ural a další výzbroje potřebné pro vedení místních bojových operací a přepravu syrských vojáků,“ uvedl list s odvoláním na své zdroje z řad vývozců zbraní. Ty ujistily, že dodávky zbraní se odehrávají v souladu s mezinárodním právem a se všemi právními náležitostmi.

Ruský vývozce Rosoboronexport tyto zprávy dosud oficiálně nekomentoval.

Moskva je přesvědčena, že dodávkami zbraní pomáhá v boji proti terorismu, zatímco podle Washingtonu pomáhá režimu, který je sám zodpovědný za šíření terorismu. Tyto rozpory podle listu nejspíše pohřbí záměr Moskvy připojit vojska Bašára Asada ke koalici proti Islámskému státu.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké zdroje ve středu napsala, že Moskva v nedávných dnech do Sýrie vyslala dvě tankové výsadkové lodě, letoun a několik příslušníků námořní pěchoty. Mezitím ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v Sýrii působí ruští vojenští experti, kteří prý pomáhají se zvládnutím dodávaných zbraní. Podle libanonských zdrojů se prý Rusové podílejí i na armádních operací a jejich role je větší než pouhých poradců.

Zapojení Ruska jen vyhrotí konflikt, tvrdí Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry o údajných vojenských aktivitách Moskvy opakovaně telefonicky hovořil s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii by podle Washingtonu mohlo ještě více vyhrotit konflikt, vést k větší ztrátě nevinných životů, zvýšit množství uprchlíků a navíc by mohl hrozit střet s koalicí vedenou Spojenými státy.

„V konečném důsledku bychom uvítali konstruktivní zapojení Ruska do aktivit namířených proti IS, ale jasně říkáme, že by bylo od kohokoli včetně Ruska nehorázné poskytnout jakoukoli podporu Asadovu režimu,“ prohlásil mluvčí Bílého domu.