Rusové se obávají návratu válečníků Islámského státu do vlasti

Bojovníci ISIL

Bojovníci ISIL Zdroj: CTK/AP

Islamisté z postsovětských republik, válčící v Sýrii a Iráku v řadách extremistického hnutí Islámský stát, se po návratu do vlasti mohou stát vážnou bezpečnostní hrozbou. Prohlásil to šéf ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev na úvod schůzky s kolegy ze Společenství nezávislých států.

„Uvědomujeme si, že osoby, které získaly bojové zkušenosti a současně byli politicky a nábožensky nakaženi, po návratu do stálého bydliště ve vlasti se mohou stát nebezpečnou hrozbou pro národní bezpečnost svých zemí,“ řekl Patrušev a dodal, že Islámský stát disponuje podle různých odhadů 30 tisíc až 50 tisíc bojovníky. „Je to vážná síla, která bez náležité protiváhy je schopna narušit existující systém mezistátních vztahů a bezpečnosti,“ varoval.

Schůzka tajemníků bezpečnostních rad předchází summitu šéfů postsovětských republik, který se má konat 10. října v Minsku. Na pořadu má být podle Patruševa i spolupráce v bezpečnostních otázkách. Server newsru.com připomněl, že šéf americké diplomacie John Kerry nedávno kritizoval Moskvu, že podceňuje nebezpečí Islámského státu a raději pokračuje v podpoře režimu Bašára Asada v Sýrii.

Sami válečníci Islámského státu podle serveru před časem na síti zveřejnili videonahrávku, ve které slibovali rozpoutat válku v Čečensku a na celém severním Kavkazu, patřícím Rusku, a vyhrožovali osobně prezidentu Vladimiru Putinovi. To přimělo čečenského vládce Ramzana Kadyrova, ostentativně loajálního vůči Putinovi, zareagovat slibem zničit „zrůdy“ z Islámského státu, řízené „západními tajnými službami“.

Severokavkažští radikálové

Šéf ruské kontrarozvědky FSB Alexandr Bortnikov loni odhadoval, že v syrské občanské válce bojují asi dvě stovky ruských občanů, jiné odhady jsou ale mnohem vyšší. V ruských médiích se dosti běžně píše, že mezi povstalci proti režimu Bašára Asada válčí Čečenci a další severokavkazští radikálové, čili Asad podle některých komentátorů vlastně drží první linii obrany Ruska.

Jedním z nejvýznamnějším velitelů radikálů z hnutí Islámský stát se stal mladý bojovník z Čečenska Umar Šíšání. Militanti z hnutí Islámský stát začínali jako odnož teroristické sítě Al-Káida v Iráku, většina jeho velitelů jsou tak Iráčané. Poté, co se radikálové zapojili do občanské války v sousední Sýrii, se ale do jejich řad začlenilo i množství bojovníků ze zahraničí. Podle některých expertů jich může být až 10 tisíc. Čečenci jsou mezi nimi považováni za nejlepší bojovníky, vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem ze střetů s ruskými vojáky.