Růst ruské ekonomiky zpomalil, můžou za to ceny ropy a vývoj ve světě

Kreml

Kreml

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila více, než se čekalo. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 3,4 procenta po růstu o 4,1 procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Ruskou ekonomiku silně ovlivňuje nepříznivý vývoj cen ropy a globální ekonomiky.

Tempo růstu je nižší, než čekala vláda. Ministerstvo hospodářství koncem minulého měsíce uvedlo, že HDP stoupl v období duben až červen o 3,7 procenta. Pomalejší růst ohrožuje splnění oficiální prognózy, která počítá s růstem za celý rok o 4,2 procenta.

„Pokles cen ropy, horší přístup na kapitálové trhy a revize růstu v rozvinutém světě a na rozvíjejících se trzích nás přiměly k revizi očekávání pro Rusko. Snižujeme náš odhad růstu HDP pro 2011 na 3,7 procenta z 4,5 procenta,“ uvádí se ve zprávě analytiků JP Morgan. Analytici dotazovaní agenturou Reuters na konci července očekávali v letošním roce růst HDP Ruska v průměru 4,3 procenta.

Rusko rovněž trápí slabé kapitálové investice. Důvodem je částečně také nejistota před prezidentskými volbami v příštím roce. Většina analytiků čeká, že buď se do funkce prezidenta vrátí premiér Vladimir Putin, nebo se Putin kandidatury vzdá a ve funkci zůstane na druhé období současný prezident Dmitrij Medveděv.

Loni se ruský HDP zvýšil o čtyři procenta poté, co se předloni v důsledku světové hospodářské a finanční krize propadl o 7,8 procenta, tedy nejprudším tempem za 15 let. Premiér Putin na jaře prohlásil, že ruská ekonomika by již příští rok měla zcela nahradit ztráty z krizového poklesu.