Ruští atleti dál nesmějí závodit, kvůli dopingu by neměli jet do Ria

Ruské atletky

Ruské atletky Zdroj: ctk/AP

Na mezinárodních soutěžích ruští atleti stále nesmějí závodit. Rozhodlo o tom hlasování rady mezinárodní atletické federace IAAF na zasedání ve Vídni. Bez Rusů tak bude mistrovství Evropy v Amsterodamu, které se koná od 6. do 10. července. Verdikt IAAF nicméně může v úterý 21. června změnit Mezinárodní olympijský výbor, který může na svém zasedání rozhodnout o účasti ruských atletů na srpnových hrách v Riu.

Rada jednala o případu celý den. Podle šéfa IAAF Sebastiana Coea bylo její rozhodnutí jednomyslné a poslední slovo v otázce účasti ruských atletů v Riu bude podle něj mít výhradně IAAF. Čistí ruští reprezentanti mohou požádat o povolení závodit jako „neutrální atleti“.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko se nechal slyšet, že rozhodnutí o trvání trestu pro ruské atlety očekával. Rusko podle něj bude na situaci bezprostředně reagovat. „Je to extrémní zklamání, uděláme všechno, co bude možné. Rozhodně se odvoláme ke členům MOV,“ řekl Mutko.

„Sny poctivých atletů dnes byly zničeny kvůli chování nezodpovědných jedinců mezi sportovci a funkcionáři,“ pokračoval ruský ministr sportu. „Nemáme co skrývat. Chceme napravit reputaci našeho sportu na mezinárodní úrovni a chceme zpět do IAAF,“ doplnil.

Ruská atletická federace zvažuje podle generálního sekretáře Michaila Butova odvolání proti verdiktu IAAF ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne. „Musíme nejprve analyzovat všechny dokumenty. A pokud to bude jen trochu možné, k soudu půjdeme,“ uvedl Butov, který nechápe, jak chce IAAF pustit některé ruské atlety do soutěží pod nezávislou vlajkou. „To budou závodit v bílých dresech?“ vznesl otázku.

IAAF nyní bude zkoumat jednotlivé případy ruských atletů, kteří žijí v cizině a nepodléhají ruskému systému. To jsou ale jen jednotlivci a paradoxně by z tohoto pravidla mohla těžit i běžkyně na 800 metrů Julia Stěpanovová, která žije v USA na neznámém místě a před dvěma lety svou výpovědí kauzu odstartovala. Kvalifikační kritérium splnila.

Ruské atlety IAAF vyloučila z mezinárodních soutěží 13. listopadu a o prodloužení trestu rozhodla v březnu. Dnešní verdikt podle Sky News reaguje na zprávu kontrolní komise IAAF pod vedením Runeho Andersena z Norska, která radu IAAF o výsledcích antidopingových reforem v Rusku informovala a podle níž problém s dopingem stále existuje. „Ještě je tam hodně práce,“ řekl radě Andersen.

Prezident MOV Thomas Bach nechtěl spekulovat, jestli nejvyšší sportovní orgán rozhodnutí IAAF změní. „Zasedání příští týden v úterý by však mělo jednat o ochraně čistých sportovců, z nichž ty nejlepší bychom rádi měli v Riu,“ uvedl Bach minulý měsíc.

Výkonný výbor MOV se dohodl, že se celou situací bude zabývat na telefonické konferenci v sobotu a zváží další možné kroky. Jedním z nich je možnost, že by čistí ruští atleti závodili jako nezávislí sportovci. Pokud by MOV i IAAF umožnily atletům bez dopingového škraloupu v Riu závodit, měli by ruští reprezentanti čas splnit nominační kritéria do 11. července.

Proti uplatnění principu kolektivní viny se dnes vyjádřil i prezident Vladimir Putin a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ujistil, že Rusko podnikne veškeré právní kroky, aby se svých sportovců zastalo. „Budeme vší silou obhajovat jejich právo startovat na olympijských hrách,“ řekl mluvčí.