Ruští atleti nesmějí na olympiádu, Moskva chystá protiútok

Vytrvalkyně Lilija Šobuchovová byla podle francouzského webu Mediapart jednou ze šesti ruských atletů, kteří se stali terčem vydírání ze strany funkcionářů ruské atletické federace.

Vytrvalkyně Lilija Šobuchovová byla podle francouzského webu Mediapart jednou ze šesti ruských atletů, kteří se stali terčem vydírání ze strany funkcionářů ruské atletické federace. Zdroj: profimedia.cz

Atletika čelí největšímu dopingovému skandálu v historii. Podle zprávy, kterou vydala Světová antidopingová asociace (WADA), ruští atleti systematicky užívali zakázané podpůrné prostředky. Dopingový systém byl podle WADA podporován státem. O olympiádě bez svých zástupců nechce ruská atletika slyšet. Chystá nápravu i protiútok. Skandál se mezitím rozrůstá.

Mezinárodní atletická asociace (IAAF) pozastavila Rusům členství. V praxi to znamená, že ruští atleti nesmějí na světové akce, jako jsou mistrovství světa či olympijské hry. IAAF připravila pro Rusy soubor opatření, která musejí splnit, aby se mohli do asociace vrátit. Zda je možné, aby se tak stalo do her v Riu a ruští atleti se mohli olympiády zúčastnit, však zatím není jasné. Podle zastupujícího předsedy ruské atletické federace Vadima Zeličenoka dojde ke změnám.

Pokud je IAAF nevyhodnotí jako dostatečná, zváží ruská federace odvolání proti pozastavení členství v IAAF u Arbitrážního sportovního soudu v Lausanne. Zeličenok se též opřel do IAAF. Druhá polovina zprávy WADA prý asociaci nestaví do dobrého světla, a proto přišel takto drakonický trest pro Rusko.

Nejsme výjimeční

Ministr sportu Vitalij Mutko vyjádřil přesvědčení, že ruští atleti v Riu chybět nebudou. „Jsem si jist, že se situace dá do olympiády do pořádku. Rusko nemá o moc víc problémů než zbytek světa,“ prohlásil Mutko.

Největší partner IAAF Adidas záležitost nechce komentovat. Stejně tak firma Nike, jež je zase největším partnerem ruské atletické federace. Experti ale neočekávají, že by došlo k hromadnému ukončování běžících sponzorských kontraktů. Problém nicméně může nastat ve chvíli, kdy se bude jednat o jejich prodloužení. Smlouva mezi IAAF a Adidasem vyprší na konci roku 2019.

Kontroly by se podle Rusů měly zaměřit na Keňu. 30 keňských atletů bylo od roku 2012 pozitivně testováno.

Letos vyprší kontrakt mezi IAAF a ruskou bankou VTB. Finanční společnost oznámila, že ve spolupráci nebude pokračovat.
Zároveň uvedla, že toto rozhodnutí nijak nesouvisí s aktuálním dopingovým případem. Banka spolupracovala s IAAF od roku 2006 a stala se prvním ruským partnerem na této úrovni.

Slova Zeličenoka podporuje tvrzení WADA, že tento případ je jen špičkou ledovce. Ruský sportovní agent Andrej Baranov uvedl, že by se kontroly měly zaměřit i na Keňu a Etiopii. Od roku 2012 bylo pozitivně testováno více než 30 keňských atletů. Na keňské činovníky také došlo, byť v souvislosti s korupcí. Viceprezident tamní atletické federace a člen rady IAAF David Okeyo spolu s prezidentem keňského svazu Isaiahem Kiplagatem a dalším funkcionářem čelí podezření, že vzali 700 tisíc dolarů od Nike.

Skandál se dotýká i sponzorů her
Atletika patří mezi nejsledovanější sporty na olympiádě, jakýkoli dopingový skandál proto může poškodit i hry.
Komerční příjmy z poslední olympiády v Londýně dosáhly pěti miliard dolarů, z toho 90 procent tvořily příjmy od sponzorů a z prodeje televizních práv. Podle zprávy WADA je mezi podezřelými také mnoho olympijských medailistů.
Skandál kolem atletiky se tak dotýká i sponzorů her, jako jsou třeba McDonald’s, Coca-Cola či Visa. Všichni jmenovaní partneři také spolupracují se Světovou fotbalovou federací (FIFA), jež se v současnosti potýká také se značným skandálem, tentokrát korupčním.
Současní i bývalí činovníci FIFA včetně prezidenta Seppa Blattera čelí obvinění, že se na úplatcích během 24 let obohatili o 150 milionů dolarů. Zástupci největších sponzorů požadovali reformy a důkladné vyšetřování. FIFA proto zřídila nezávislou komisi, jejíž členové se setkali se zástupci partnerů, aby jim vysvětlili další kroky.
Olympijské hry a fotbalové mistrovství světa jsou nejsledovanější a nejvýnosnější světové sportovní události. Poslední šampionát ve fotbale vynesl jen na příjmech od sponzorů 1,6 miliardy dolarů. Dalších 2,4 miliardy dolarů tvořily příjmy z prodeje vysílacích práv.

Jan Šindelář: Olga