Mezinárodní agentura odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři

Ilustrační foto dopingové kontroly

Ilustrační foto dopingové kontroly Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) odebrala v rámci skandálu ruských atletů podezřelých ze systematického dopingu akreditaci moskevské laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov o pár hodin později rezignoval.

WADA vyslyšela pondělní požadavek své nezávislé vyšetřovací komise, která obvinila ruskou atletickou federaci z rozsáhlého porušování antidopingového kodexu, doporučila vyloučení Ruska z IAAF a také ze všech soutěží včetně olympijských her. Moskevská laboratoř se může do tří týdnů odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS, opatření platí nejméně půl roku.

„WADA zareagovala rychle na jeden z klíčových požadavků své nezávislé komise. Laboratoř je dočasně suspendována, o jejím dalším statutu rozhodne disciplinární komise, sestavená v brzké době,“ řekl šéf antidopingové agentury Craig Reedie.

WADA má 35 akreditovaných laboratoří po celém světě, Moskva byla jednou z osmnácti v Evropě. Její dosavadní ředitel Rodčenkov podle komise nařídil těsně před loňským prosincovým auditem WADA zničit přes 1400 uchovaných vzorků coby možných důkazů, navíc od sportovců požadoval peníze za zatajení pozitivních zkoušek. Komise proto požadovala jeho okamžitou suspendaci.

V moskevské laboratoři se také údajně pohybovali lidé z ruské tajné služby FSB, kteří zastrašovali zaměstnance

Rodčenkov se rozhodl odejít, podle ministra sportu Vitalije Mutka tak učinil proto, aby s ním zmizelo všechno negativní a laboratoř se mohla začít reformovat.

V moskevské laboratoři se také údajně pohybovali lidé z ruské tajné služby FSB, kteří zastrašovali zaměstnance. To však ředitel národní antidopingové agentury RUSADA Nikita Kamajev označil za naprostý nesmysl.

„Ano, laboratoř je zavřená. Ale RUSADA pracuje dál,“ prohlásil Kamajev. Mutko přitom v pondělní reakci na zveřejnění zprávy WADA pohrozil, že ruská vláda přestane veškeré antidopingové programy financovat.

Z regionů: Doping v 80. letech? Ne výjimka, ale pravidlo

Geny schovají doping