Ruští podnikatelé podepsali výzvu k řešení ukrajinské krize

Moskva, Rusko,

Moskva, Rusko, Zdroj: Josef Stuefer, Flickr, CC BY 2.0

Britský miliardář Richard Branson a několik dalších podnikatelů včetně několika obchodníků z Ruska a z Ukrajiny vyzvalo v otevřeném dopisu Západ, Rusko a Ukrajinu, aby se "dohodly na kompromisu a našly mírové řešení současného konfliktu". Informovala o tom agentura Reuters s tím, že výzva má celkem 16 signatářů.

Mezi 16 signatáři jsou kromě Bransona, zakladatele skupiny Virgin Group, například generální ředitel britsko-nizozemského výrobce spotřebního zboží Unilever Paul Polman či přední ukrajinský průmyslník Viktor Pinčuk. Dopis byl zveřejněn na Bransonově blogu.

Z ruských podnikatelů jej podepsali šéf jednoho z největších ruských prodjeců chytrých telefonů Svjaznoj Denis Ljudkovskij, zakladatel maloobchodní skupiny Foodline Group Maxim Ivanov, zakladatel několika oblíbených restaurací Arkadij Novikov, Sergej Petrov, zakladatel předního prodejce aut Rolf Group, a lobbista Igor Jurgens.

Signatáři v listu vybízí všechny strany ke spolupráci, aby „zajistily, že se nevrátíme k bídě studené války“. Branson v rozhovoru uvedl, že oslovil skoro stovku ruských podnikatelů. Dopis jich podepsalo jen pět.

Nechuť vyjadřovat se k politice

Neochota ostatních se k nim připojit poukazuje na nechuť ruských byznysmenů vyjadřovat se veřejně k politickým otázkám - především k těm citlivým, ke kterým má blízko prezident Vladimir Putin, podotkl Reuters.

Západ na Rusko uvalil sankce kvůli ruské anexi ukrajinské Krymu a údajné ruské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva toto obvinění popírá. Sankce mohou podle některých hlasů poškodit ruskou ekonomiku. Například časopis The Economist odhadl škody, které sankce způsobí ruským firmám, na až bilion dolarů (asi 20 bilionů Kč). Rusko v odvetě dočasně zakázalo dovoz vybraných potravinářských produktů z EU, USA, Austrálie, Kanady a Norska.

„Nevím, jestli mohu mluvit za celou ruskou podnikatelskou komunitu,“ sdělil Jurgens. „Lidé, které znám, jsou ale velmi znepokojeni“. „Uvidíme, co se bude dít,“ uvedl také s tím, že názory signatářů mají podporu některých velkých jmen v byznysu.