S bojem v Jemenu končíme, tvrdí korunní princ Spojených arabských emirátů

Jemen

Jemen Zdroj: Reuters

Zapojení Spojených arabských emirátů do války v Jemenu je "prakticky u konce", oznámil na twitteru vysoký představitel Jemenu, korunní princ Muhammad bin Zájid Nahaján. Země je klíčovým členem arabské koalice v čele se Saúdskou Arábií, která zasáhla do bojů v Jemenu loni v březnu, aby podpořila tamní kabinet proti šíitským povstalcům, poznamenala agentura Reuters.

„Naše dnešní pozice je jasná: válka je pro naše vojáky prakticky u konce,“ uvedl korunní princ. „Jde nám o politické řešení a naší politickou rolí je, aby byla posílena pozice Jemenců v osvobozených oblastech,“ dodal. Loni v září zasáhla povstalecká raketa muniční sklad v centrální části Jemenu a při explozi zahynulo přes 60 vojáků arabské koalice včetně 52 mužů z jednotky Spojených arabských emirátů. Šlo o vůbec největší ztrátu, jakou kdy tato armáda utrpěla.

Právě vojáci SAE vedli letos v dubnu ofenzivu proti bojovníkům teroristické sítě Al-Káida ve městě Mukallá a podařilo se jim radikály vyhnat z jejich základny. Zatímco Saúdská Arábie se soustředí na boje v okolí metropole Saná, kterou mají pod kontrolou rebelové, Spojené arabské emiráty měly na starosti uklidnění situace v jihojemenském přístavu Aden, kde docházelo opakovaně k útokům Al-Káidy i bojovníků takzvaného Islámského státu (IS).

V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dál na jih. Boje si vyžádaly více než 6200 lidských životů, z nichž polovina byli civilisté. Své domovy muselo kvůli konfliktu opustit 2,4 milionu obyvatel Jemenu.