S&P: Čínský trh firemních dluhopisů už je větší než americký

Budova čínské národní banky

Budova čínské národní banky Zdroj: FunkBrothers, flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Čínský trh firemních dluhopisů loni co do velikosti předehnal obdobný americký trh a v příštích pěti letech bude spotřebovávat až třetinu peněz směřujících ve světě do firemních obligací.

JaK Uvedla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P), čínské firmy měly ke konci roku 2013 nesplacené dluhopisy v hodnotě 14,2 bilionu dolarů, tedy zhruba 288 miliard korun, zatímco americké společnosti dlužily touto formou 13,1 bilionu dolarů.

Čínský firemní sektor tak předstihl americký o rok dříve, než S&P čekala. Její zpráva podle agentury Reuters ukazuje na rostoucí rizika, která rostoucí zadluženost čínských firem znamená pro globální finanční systém.

Polovina dluhopisů v Asii

Celá oblast Asie a Tichomoří, v níž dominuje Čína, by se měla v pětiletém období do roku 2018 podílet na objemu financí vkládaných do firemních dluhopisů zhruba polovinou. Na konci tohoto období už bude mít region více než polovinu z celkového objemu, který S&P odhaduje na 72 bilionů dolarů.

V Číně se nyní čtvrtina až třetina firemního dluhu financuje sektorem stínového bankovnictví, což může mít podle S&P globální dopady. „Znamená to, že až deset procent globálních firemních dluhopisů je ohroženo možnými potížemi v čínském sektoru neformálního bankovnictví,“ uvedla S&P. Velikost takto ohroženého dluhu odhaduje na 4-5 bilionů dolarů a vzhledem k tomu, že čínská ekonomika roste nominálně o zhruba deset procent ročně. může se tento objem jen dál zvyšovat.

Zadlužení Číny je nejhorší na světě

Agentura zjistila, že měřítka hotovostních toků a zadlužení v poměru k aktivům jsou nyní u čínských firem na nejhorší úrovni na světě. Je to výrazný zvrat proti době před pěti lety, kdy byla finanční situace čínských firem naopak ze všech zkoumaných zemí nejlepší. Obavy podle S&P vyvolává zejména situace firem ze sektoru realit a z ocelářského průmyslu.

„Velký a stále se zvyšující podíl Číny na globálním korporátním dluhu a jeho zvýšená finanční rizika vedou ke globálnímu nárůstu celkového rizika firemního sektoru,“ upozornila S&P. „Vzhledem k tomu, že Čína je druhou největší ekonomikou světa, jakýkoli významnější problém v jejím firemním sektoru by se mohl rychle rozšířit do dalších zemí,“ dodala agentura.

Čína vyrábí 2x více aut než USA