S&P možná nesnížila rating USA naposledy

USA, vlajka

USA, vlajka

Spojeným státům hrozí s prohlubováním zadluženosti a neschopnosti politiků dohodnout se na jejím řešení další zhoršení úvěrového ratingu. Sdělili to dnes představitelé mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's (S&P), která na počátku víkendu jako vůbec první snížila americký nejvyšší rating AAA. Agentura rovněž odmítla kritiku, která se na ni za její krok snesla od vlády.

Výkonný ředitel S&P John Chambers v rozhovoru pro televizi ABC odhadl pravděpodobnost dalšího zhoršení amerického ratingu v období za šest měsíců až dva roky na jedna ku třem. „Pokud se veřejné finance Spojených států dál zhorší, nebo když se ještě prohloubí politická paralýza, mohlo by to vést k novému snížení,“ řekl Chambers. Znovuzískání známky AAA si podle Chamberse rozhodně vyžádá nějakou dobu. „Znamenalo by to, že dluh by se musel z hlediska podílu na ekonomice stabilizovat a nakonec i začít klesat. A myslím, že by to muselo znamenat větší schopnost dosáhnout ve Washingtonu konsenzu,“ řekl.

Šéf divize státních ratingů S&P David Beers označil kritiku amerického ministerstva financí na adresu analýzy S&P za „naprosté překroucení“. Když agentura o svém rozhodnutí ministerstvo předem informovala, Washington poukázal v jejích výpočtech dluhu na chybu v rozsahu dvou bilionů dolarů.

„Rozsah jejich chyb ve spojení s jejich ochotou změnit po poukázání na chybu operativně příslušné důvody kroku, je zarážející. Vypadá to, že si tato instituce udělala závěr předem a argumenty mění tak, aby se jí hodily,“ řekl v sobotu šéf ekonomických poradců Bílého domu Gene Sperling.

Agentura již dříve uvedla, že chyba ve výpočtu na jejím rozhodnutí nemohla nic změnit. S&P jako jediná ze tří velkých ratingových agentur systematicky upozorňovala už od dubna na snížení ratingu v případě, že USA nesjednají dohodu o dlouhodobé stabilizaci dluhu.

Kongres před týdnem přijal v rámci dohody o navýšení dluhového stropu plán, který počítá s desetiletým snížením rozpočtového deficitu o 2,1-2,4 bilionu dolarů. To je však výrazně pod čtyřmi biliony dolarů, což je podle S&P úroveň, od níž se může stabilizovat prudce rostoucí americký dluh.

David Beers konstatoval, že i přes dohodu na zvýšení dluhového limitu „dluhová zátěž Spojených států roste a poroste po celé příští desetiletí“. Ohledně možnosti dalšího zhoršení ratingu Beers řekl, že negativní výhled nového ratingu znamená, že takové riziko existuje. S&P snížila rating AAA o jeden stupeň na AA+.