S&P: Švýcarsko prohlubuje krizi eurozóny

Švýcarská národní banka

Švýcarská národní banka Zdroj: profimedia.cz

Aby zabránila zhodnocení švýcarského franku, investovala letos Švýcarská národní banka už asi 80 miliard eur do dluhopisů zdravých států eurozóny. Pomohla tak například podržet nízko úroky německých dluhopisů a zároveň zhoršila krizi měnové unie.

Švýcarská národní banka totiž přesouvá miliardy eur napříč Evropou, upozorňuje Standard & Poor's. Soukromé peníze ze zadlužených států eurozóny totiž odtékají do Švýcarska jako bezpečného přístavu, kde se jejich části chopí národní banka a investuje ji ve stabilním jádru měnové unie.

„Myslíme si, že toto recyklování eura přispívá k trendu zvětšování rozdílů v úrocích státních dluhopisů jednotlivých zemí eurozóny,“ vyplývá ze studie S&P. Někteří ekonomové přitom upozorňují, že právě tyto rozdíly by mohly vést k rozpadu eurozóny na severní a jižní část.

Zmíněných 80 miliard eur Švýcarsko vložilo do dluhopisů Německa, Francie, Nizozemska, Finska a Rakouska a tím pokrylo téměř polovinu jejich poptávky na dluhopisových trzích, vypočítává agentura.

Igor Záruba: Snění o bilionech

Švýcarsko před rokem zavedlo minimální kurz 1,20 franku za jedno euro. Aby se domácí měna nepropadla pod tuto úroveň, musí národní banka vykupovat do země proudící eura. Obává se totiž, že posilující frank by mohl těžce poškodit domácí hospodářství závislé na vývozu. Kvůli nákupům vystoupaly devizové rezervy banky na 418 miliard franků, které musí banka uložit co nejbezpečnější a pokud možno se ziskem. Švýcarské kantony totiž od banky očekávají pravidelnou dividendu.

Národní banka na své politice v nejbližší době nehodlá nic měnit, uvedl včera její prezident Thomas Jordan, Švýcarský frank se totiž stále drží vysoko.