S&P zřejmě Řecko označí za platebně neschopné

Řecko

Řecko Zdroj: whyzhou.tumbrl.com

Ratingová agentura Standard & Poor's zřejmě finanční situaci Řecka po jeho dohodě o snížení dluhu u soukromých věřitelů označí za "selektivní platební neschopnost". Důvěryhodností celé eurozóny by to ale otřást nemuselo, řekl agentuře Reuters šéf výboru státních ratingů S&P John Chambers. Selektivní platební neschopnost znamená, že země nesplatila některé své dluhy podle původních podmínek, zatímco jiné splácí plně a včas.

„Není nijak předem dáno, že řecká platební neschopnost bude mít v eurozóně dominový efekt,“ řekl Chambers. Ratingové agentury upozorňovaly na možnost dočasného zařazení Řecka do kategorie technické platební neschopnosti již loni. V současnosti agentury hodnotí Řecko ratingovým stupněm těsně nad kategorií platební neschopností.

Řecko nyní jedná se zástupci soukromých finančních institucí o výměně dluhopisů, v níž by věřitelé obětovali až 70 procent hodnoty svých pohledávek. Dohoda se soukromými věřiteli je podmínkou toho, aby Atény získaly nový úvěrový balík od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Řecká vláda chce předložit věřitelům konečnou nabídku na podmínky výměny starých dluhopisů za nové do 13. února.

Řecko má 20. března splatit část státního dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur (368 miliard korun). Do té doby si musí zajistit druhý záchranný úvěr v sumě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun), který si dohodlo loni v říjnu s eurozónou a MMF.

Ministři financí eurozóny v noci na dnešek vyzvali řeckou vládu a zástupce soukromých investorů, aby se na podmínkách dobrovolného seškrtání řeckých dluhů dohodli co nejdříve. Dohoda o dobrovolném seškrtání řeckých dluhů ze strany soukromých investorů by měla snížit celkový řecký dluh do roku 2020 na úroveň 120 procent hrubého domácího produktu z nynějších asi 160 procent.