S&P zvýšila řecký rating zpět do kategorie B

řecko

řecko Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila úvěrové hodnocení Řecka zpět do kategorie B, v níž byl rating naposledy začátkem loňského roku. Atény plní podmínky záchranného programu, na kterém se loni v červenci dohodly s Evropskou unií, poznamenala agentura. Známku zvýšila o jeden stupeň na B-minus z dosavadní úrovně CCC+.

„Očekáváme, že Řecko do konce března, i přes rozdílné názory vlády a věřitelů, splní podmínky spojené s programem finanční podpory, což otevře cestu ke zmírnění státního dluhu,“ uvedla S&P.

Ratingová agentura už loni v červenci zvýšila hodnocení řeckých závazků o dva stupně na CCC+. Uvedla přitom, že po dohodě na třetím záchranném balíku s eurozónou a přijetí prvních reformních opatření už není státní bankrot Řecka v příštích šesti až 12 měsících nevyhnutelný.

Úvěrový rating odhaduje pravděpodobnost včasného splácení závazků hodnoceného dlužníka. Na úroveň B zvýšila S&P rating Řecka předloni v září, od loňského února jej ale kvůli povolebnímu počínání krajně levicové vlády Alexise Tsiprase čtyřikrát snížila až těsně ke kategorii D, která označuje neplatiče závazků. Silně zadlužené Řecko se loni v létě po měsících tvrdých sporů dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu. V jeho rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).