S regulací prodeje zbraní Obama v Senátu ztroskotal

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký Senát dnes odmítl návrh zákona o prověrkách zájemců o nákup zbraní. Pro návrh hlasovalo 54 senátorů ze 100, potřeba však bylo nejméně 60 hlasů. Snaha prezidenta Baracka Obamy o přísnější regulaci prodeje zbraní motivovaná prosincovým masakrem v základní škole v Newtownu tak prozatím skončila neúspěchem.

Senát přitom hlasoval o kompromisní variantě zákona, kterou dojednali zástupci republikánského i demokratického tábora. Návrh počítal s řadou překážek, které chtěli zákonodárci postavit do cesty dosud jen obtížně kontrolovatelnému šíření střelných zbraní. Stanovoval mimo jiné nutnost osobní identifikace při nákupu ručních zbraní, zpřísnění postihu za nelegální prodej a zvýšení výdajů na zajištění bezpečnosti ve školách.

V horní komoře Kongresu, kterou Obamovi demokraté těsně ovládají, se k republikánům hlasujícím proti přidalo i několik demokratických senátorů reprezentujících státy, v nichž má zbraňová lobby silný vliv.

Zpřísnění zákonů si prezident Obama vytyčil jako jednu z priorit svého druhého funkčního období. Příslušnou kampaň zahájil po prosincové tragédii v základní škole ve městě Newtown v Connecticutu, kde ozbrojený útočník postřílel 20 dětí a šest dospělých. Obama si po masakru kladl za cíl ještě mnohem přísnější omezení, než předpokládal dnes zamítnutý návrh.

Američané se svých koltů nevzdají

Pistolník Obama