Saakašvili v USA dojednává zbrojní dodávky pro Ukrajinu

Michail Saakašvili

Michail Saakašvili Zdroj: reuters

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili, který se nedávno stal poradcem ukrajinského prezidenta odpovědným za vyzbrojování ukrajinské armády, sjednává v těchto dnech v USA budoucí zbrojní dodávky na Ukrajinu. Sám Saakašvili to oznámil na svém účtu na Facebooku.

„Tak nabitý program jsem neměl ani v době, kdy jsem byl hlavou státu,“ napsal Saakašvili. Exprezident, jehož doma v Gruzii stíhají prokurátoři za zneužití pravomocí, od loňského léta žije střídavě na Ukrajině a v USA. V polovině února se stal poradcem prezidenta Petra Porošenka a zároveň i šéfem „konzultativní mezinárodní rady“. Jeho úkolem je koordinace zbrojních dodávek ze zahraničí. Tbilisi mezitím požádalo ukrajinské úřady o Saakašviliho vydání, Kyjev ale žádost odmítl.

„Začal jsem s besedami v Kongresu, v Senátu i Sněmovně reprezentantů,“ oznámil Saakašvili na Facebooku. „Tématem je poslanecký tlak na dodávky amerických obranných zbraní Ukrajině. Program je bohatý, 34 schůzky za tři dny,“ uvedl.

Hlasy volající po zbrojních dodávkách Kyjevu v USA sílí, Bílý dům se ale dosud nerozhodl. S cílem přesvědčit americké vedení o potřebě těsnější vojenské spolupráce odletěl nedávno do Washingtonu i první místopředseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij.

Spojené státy, stejně jako Kanada, Británie nebo Polsko, dodávky obranné výzbroje na Ukrajinu nevylučují. Přikročily by k nim v případě, že nynější příměří dojednané v půli února v Minsku selže a povstalci v Donbasu obnoví v plném rozsahu bojové operace, píše agentura Interfax.