Samaras: Odchod Řecka z eurozóny může vyvolat dominový efekt

Antonis Samaras,  Řecko

Antonis Samaras, Řecko Zdroj: ctk

Pokud bude Řecko nuceno odejít z eurozóny, hrozí v měnové unii dominový efekt. V rozhovoru s německým listem Bild to řekl předseda řecké vlády Antonis Samaras. Premiér své varování tlumočil jen pár hodin před klíčovou páteční schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Samaras například řekl, že situaci vůbec nepomáhají komentáře některých německých politiků, kteří navrhují, aby Řecko z eurozóny odešlo. Německo podle Samarase potřebuje silnou eurozónu a pokud bude některá země nucena odejít, pravděpodobně by nebyla jediná.

„Alespoň tak by to viděly finanční trhy. Bojovat proti tomu by bylo těžké,“ řekl Samaras. Po páteční schůzce s Merkelovou čeká Samarase další důležité jednání v Paříži, kde se v sobotu sejde s tamním prezidentem Françoisem Hollandem.

David Klimeš: Drahý čas k řeckému nadechnutí

Řecký premiér se oba státníky patrně bude snažit přesvědčit, aby podpořili žádost Řecka získat více času na zavedení dohodnutých reforem. Země potřebuje „trochu vzduchu k dýchání“, uvedl Samaras. Dodal, že další peníze nad rámec již dohodnutých půjček Řecko nepotřebuje.