Samaras: Politickou krizi jsme zažehnali

Řecký premiér Antonis Samaras

Řecký premiér Antonis Samaras Zdroj: reuters

Politická krize a neúspěch v privatizaci nebude mít negativní dopad na finanční pomoc Řecku, ujišťuje premiér Antonis Samaras. Také Mezinárodní měnový fond doufá, že příští měsíc s Aténami dosáhne dohody o uvolnění další části úvěru. Věřitelé ale zároveň vládu vyzvali, aby urychleně stabilizovala situaci a věnovala se plnění podmínek záchranného programu.

To by teď paradoxně mohlo jít jednodušeji. Demokratická levice (Dimar), jež kvůli sporům ohledně odstávky veřejnoprávních médií opustila koalici, totiž podle premiérovy Nové demokracie blokovala některé reformy. V kabinetu teď kromě konzervativců zůstal jen socialistický Pasok. „Vláda si v uplynulých dnech prošla náročným obdobím, ale stojí na svých nohou a pokračuje s obnoveným odhodláním a mnohem lepší spoluprací,“ prohlásil premiér.

V následujících dnech Samaras plánuje rozsáhlé personální přesuny na ministerstvech. Hovořilo se o tom, že poměr konzervativců a socialistů by měl být 2:1. Zdroje blízké premiérovi v médiích prohlašovaly, že si od změn slibuje zvýšení efektivity činnosti kabinetu. Mezinárodní věřitelé totiž naznačili, že Atény realizovaly zatím jen zhruba polovinu ze tří stovek opatření, o kterých se předpokládalo, že zavedou do konce června. Šéf Pasok Evangelos Venizelos však prý ještě před personálními přesuny požádal o revizi vládních priorit. Nebylo tak jisté, zda spolupráce tandemu bude skutečně tak hladká, jak Samaras doufá.

Odcházející strana naznačila, že v parlamentu nebude většinu vládních záměrů bojkotovat. „Dimar bude aktivní, ale také bude bránit svévolným činům, despotismu a stranické politice, která nepřispívá k zotavení naší země, společnosti a demokratických institucí,“ zdůraznil však její předseda Fotis Kuvelis.

Dvěma vládním stranám sice stále v parlamentu zůstává většina tří křesel, podle analytiků ale nyní má podstatně slabší mandát. Obě zbývající partaje jsou totiž mezi Řeky poměrně zdiskreditované. Odchod Dimar může podle expertů podrýt pomalu se vracející důvěru obyvatel v politiku.

Co se týče důvěry věřitelů, bude záležet na tom, jak rychle se koalice z odchodu nejmenší strany vzpamatuje. „Je velice důležité politickou situaci v Řecku stabilizovat a skutečně soustředit veškerou energii na implementaci programu,“ vzkázal do Atén eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.