Sanders bude pokračovat v kampani i bez šance na vítězství

Bernie Sanders

Bernie Sanders Zdroj: reuters

Vermontský senátor Bernie Sanders hodlá vést svou kampaň až do červencové nominační konference ve Filadelfii, i když šance na vítězství už prakticky nemá. Potvrdil to agentuře AP šéf jeho volebního štábu Jeff Weaver. Sandersova soupeřka Hillary Clintonová je blízko k dosažení rozhodující většiny a dnešní hlasování v pěti státech na východě země zřejmě její dominantní postavení potvrdí.

Podle volebních odhadů by dnes exministryně zahraničí mohla Sandersovi zavřít už beztak úzkou cestu k demokratické nominaci do souboje o Bílý dům. Pro štáb čtyřiasedmdesátiletého demokratického socialisty to ale definitivní porážku neznamená. Weaver „stoprocentně“ očekává, že pravý boj se rozvine až na filadelfské nominační konferenci, která má o kandidátovi Demokratické strany rozhodnout. Za Sandersem prý stojí „mohutné hnutí“, které vytrvá až do léta.

Oba kandidáti se v posledních dnech intenzivně věnovali kampani ve státech Connecticut, Delaware, Maryland, Pensylvánie a Rhode Island, kde se dnes bude hlasovat. Clintonová se zaměřila hlavně na Donalda Trumpa, favorita republikánů, který by se mohl stát jejím soupeřem v boji o Bílý dům. Obvinila ho, že žije v jiném světě a nemá tušení o problémech řadových Američanů, o jejich platech, o problémech s klimatem a bezpečností.

Clintonová k Trumpovi: Vystupte ze svého letadla, přestaňte osočovat, kohokoli vás napadne

„Opusťte ty mrakodrapy pojmenované po vás samých a poslouchejte řadové lidi,“ vyzvala Clintonová newyorského miliardáře s narážkou na jeho výškovou budovu Trump Tower v centrálním Manhattanu. „Vystupte ze svého letadla, přestaňte osočovat, kohokoli vás napadne. Nebo se radši seberte a odleťte domů do svého klubu na Floridě nebo do svého rozlehlého newyorského apartmánu,“ prohlásila na shromáždění v delawarském Wilmingtonu.

Sanders oslovil dav příznivců na půdě Pittsburské univerzity, mezi nimiž převažovala mládež a nemajetní Američané. Přesvědčoval je, že právě na jejich hlasu bude v prezidentské volbě záležet. „Každý z vás musí pochopit, že máte opravdu velkou moc, pokud se rozhodnete svá práva uplatňovat. Politici nenaslouchají lidem, kteří se neangažují. Poslouchají pak jen ty, kdo jim dávají stamiliony dolarů,“ prohlásil. Sanders.

Republikány a demokraty čekají primárky v pěti státech USA
Republikánské a demokratické uchazeče o stranické nominace na prezidenta Spojených států dnes čeká jeden z posledních velkých zápasů o podporu delegátů: hlasovat se totiž bude v pěti státech a to v Connecticutu, Delawaru, Marylandu, Pensylvánii a na Rhode Islandu. Průzkumy veřejného mínění dávají největší šance favoritům - u demokratů Hillary Clintonové a u republikánů Donaldu Trumpovi.