Sankce jsou nesmyslné, tvrdí Fico. Chová se jako ruský agent, reaguje opozice

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Hlasitou kritiku od slovenské opozice si vysloužil premiér Robert Fico, který o víkendu označil sankce EU vůči Rusku za nesmyslné. Politici hodnotí jeho tvrzení jako populismus či nadbíhání Rusku. Slovenský souhlas se sankcemi přitom podepsal Ficův stranický podřízený a ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

„Robert Fico znovu dokázal, že se chová jako ruský agent a plní roli záškodníka v rámci EU, když rozbíjí její společnou politiku zaměřenou na ochranu demokracie a potlačování agrese,“ řekl předseda poslaneckého klubu opoziční strany SDKU-DS Ludovít Káník.

Podle šéfa další pravicové formace Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka cílí premiér svým prohlášením na část voličů své strany Směr-SD, kteří dávají najevo „proruské a protizápadní nálady“.

Na Slovensko stejně jako na Česko a další evropské země dopadne Moskvou přijatý zákaz dovozu potravin a zemědělských výrobků do Ruska, který je odvetou za dosud nejpřísnější protiruské sankce EU. Podle médií jej na Slovensku pocítí zejména výrobci masa a mlékárenský průmysl. Za první čtyři měsíce letošního roku vyvezli Slováci do Ruska potraviny za 7,3 milionu eur (204 milionů korun). Bratislava má prý také obavy o příliv levných polských jablek, které nemůže severní soused dodat na ruský trh.

Fico o víkendu během projevu k blížícímu se výročí Slovenského národního povstání označil sankce za nesmyslné, neboť prý ohrožují Slovensko. Premiér vyzval k tomu, aby EU začala s Ruskem jednat o vzájemném zrušení sankcí. Slovenská vláda a opozice by se podle něj měly semknout po vzoru národa během povstání a hlídat slovenské zájmy.

Srovnání současné situace s protinacistickým povstáním z druhé světové války opoziční politiky popudilo. „Pokud bychom se měli semknout kolem hodnot SNP, semkli bychom se proti Rusku a nelezli Putinovi do zadku,“ řekl šéf zahraničního výboru slovenského parlamentu František Šebej ze strany Most-Híd.