Sarkozy a Fillon válčí o budoucí prezidentskou kandidaturu

Nikolas Sarkozy

Nikolas Sarkozy Zdroj: CTK

Ve francouzském opozičním Svazu pro lidové hnutí (UMP) se rozhořel mocenský boj. Funkce lídra a budoucího prezidentského kandidáta by se podle všeho rád ujal někdejší šéf Elysejského paláce Nicolas Sarkozy. Aktuální skandál mu může pomoci zbavit se jednoho rivala. Expremiér François Fillon čelí nařčení, že aktivně prosazoval soudní stíhání Sarkozyho. Jeden ze tří lídrů partaje naopak tvrdí, že je obětí puče.

Fillon se údajně v červnu u Jean-Pierra Jouyeta, blízkého spolupracovníka prezidenta Françoise Hollanda, dožadoval urychlení vyšetřování Sarkozyho. „Pokud ho nezasáhnete rychle, umožníte mu vrátit se zpět, tak jednejte,“ řekl prý Fillon při setkání podle dvou novinářů Le Monde. Jen krátce poté byl exprezident formálně obviněn z korupce, úplatkářství a porušení služebního tajemství.

Jouyet rozmluvu nejdříve popřel. Poté, co reportéři oznámili, že mají nahrávku s jeho vylíčením rozmluvy, diskuzi s Fillonem na téma soudních případů připustil. „Pokud to pan Jouyet řekl, je to lež,“ oponuje však Fillon. Tvrdí, že je sám obětí politických intrik a hodlá žurnalisty žalovat. Sarkozy v září oznámil návrat do politiky, jeho hlavním cílem jsou prezidentské volby v roce 2017. Očekává se přitom, že svede bitvu o nominaci mimo jiné právě s Fillonem. Záležitost ohrožuje i kariéru Jouyeta, který očividně poskytl novinám citlivé informace.

Média kritizují jak UMP, tak vládní socialisty za to, že skandálem nahrávají krajně pravicové Národní frontě Marine Le Penové. „Tráví celé dny prohlašováním, že je veřejným nebezpečím, ale dělají vše pro to, aby prosperovala,“ napsal deník Le Figaro.