Sarkozy - syn přistěhovalce - chce omezit imigraci

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Nedovolím halal stravu ve školách ani oddělené hodiny plavání pro muže a ženy a snížím počet imigrantů, slibuje Francouzům Nicolas Sarkozy před blížícími se prezidentskými volbami. Protipřistěhovaleckou kampaní chce očividně přetáhnout voliče krajně pravicové kandidátce Marine Le Penové a dohnat tak favorizovaného uchazeče socialistů Françoise Hollanda.

„Náš systém integrace funguje čím dál tím hůř, protože je na našem území příliš mnoho cizinců a my nezvládáme zajistit jim ubytování, práci a vzdělání,“ řekl v poslední televizní diskusi. Prezident, jehož otec byl maďarský imigrant, chce snížit počet přistěhovalců ze 180 tisíc na 100 tisíc ročně. Plánuje rovněž ztížit jejich přístup k francouzskému občanství a benefitům.

Výroky prezidenta kritizuje tým poradců Hollanda. Tvrdí, že stigmatizuje muslimy, kterých podle odhadů žije ve Francii na pět milionů. Socialistický kandidát naopak navrhuje, aby cizinci žijící v zemi déle než pět let mohli hlasovat v místních volbách.

„Žádné náměty nejsou tabu,“ prohlašuje Sarkozy. Podle něj není v zájmu státu být politicky korektní. Zavádět speciální jídlo pro muslimy ve školách nebo umožnit ženám, aby v bazénech nebyly vystaveny pohledům mužů, by bylo v rozporu s francouzským principem sekularismu, tvrdí.

Ani ne sedm týdnů před začátkem voleb má Hollande podle aktuálního šetření ústavu CSA pro první kolo nad Sarkozym náskok 30:28. Le Penová dvě procenta ztratila, hlas by jí dalo 15 procent voličů. Pro rozhodující druhé kolo jsou výhledy prezidenta horší, hlasovalo by pro něj 44 procent voličů, kdežto pro Hollanda 56. Socialista zřejmě dost zabodoval s návrhem 75procentní daňové sazby pro bohaté. Z jednoho průzkumu vyplývá, že tento plán se zamlouvá 61 procentům Francouzů.

Sonda CSA ovšem ukazuje, že celkově nejsou Francouzi s kampaní příliš spokojeni. Téměř tři čtvrtiny tázaných souhlasí s tvrzením, že neumožňuje voličům učinit uváženou volbu. Všichni teď čekají, jak uspěje Sarkozy v neděli, kdy má na shromáždění u Paříže promluvit k desítkám tisíc lidí.