Satelit spadne až v sobotu. Může to být i v Evropě

Satelit

Satelit

(VIDEO) Nefunkční americký satelit UARS padá k Zemi pomaleji, než se původně čekalo. Jeho vstup do atmosféry lze očekávat až v pátek pozdě večer nebo v sobotu po půlnoci východoamerického času, tedy až v sobotu ráno nebo dopoledne SELČ. Oznámil to na svých internetových stránkách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Sluneční činnost už nepředstavuje hlavní faktor v rychlosti klesání družice, píše NASA. Orientace či konfigurace satelitu se zřejmě změnila, a to zpomaluje jeho sestup. Pravděpodobnost, že by nějaké trosky šestitunové družice mohly dopadnout na území Spojených států, je nízká, ale zcela ji nelze vyloučit právě proto, že rychlost svého sestupu zpomaluje.

Je ještě příliš brzy na to, aby se přesněji předpověděl čas a místo vstupu satelitu do atmosféry. Přesnější předpověď bude možné vydat během příštích 12 až 18 hodin, dodala NASA. Podle dřívějších informací budou nejpřesnější údaje o místu a času pádu družice k dispozici asi dvě hodiny před jejím zánikem.

Podle NASA, ale i podle ruských kosmických expertů je nebezpečí ohrožení lidských životů mizivé. Úlomky s největší pravděpodobností dopadnou do moře nebo do neobydlené oblasti. Od 50. let, kdy se na oběžnou dráhu dostaly první umělé objekty, zatím nedošlo k žádnému případu, kdy by při pádu na Zemi zranily člověka.

Opoždění zániku družice ale zřejmě připraví Evropany o možnost sledovat „velkolepé divadlo“, jak NASA zánik satelitu roztavením v atmosféře nazvala. Za dne nebude zřejmě záře rozžhaveného aparátu příliš viditelná.

Amatérské záběry satelitu, který neodvratně směřuje do atmosféry

Zatím nebyl zaznamenán jediný případ, kdy by byl člověk padajícím „vesmírným smetím“ zasažen. Není ani známo, že by trosky na zemském povrchu způsobily vážnější škody. Příčiny jsou podle odborníků dvě - větší část umělých objektů při průletu ovzduším zanikne a navíc velkou většinu plochy planety Země tvoří voda nebo neobydlená pevnina. Očekává se, že satelit se po vstupu do atmosféry rozpadne a většina trosek shoří. Pád by mohlo přestát až 26 kusů o celkové váze přes půl tuny.

Satelit UARS vyslaly Spojené státy do vesmíru v roce 1991. Zařízení v hodnotě 750 milionů dolarů sloužilo ke zkoumání chemických a fyzikálních vlastností horních vrstev zemské atmosféry. Očekávalo se, že satelit bude fungovat jen tři roky, nakonec ale dodával vědcům data až do roku 2005.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.