Saúdská Arábie čelí dopadům ropné války a následkům koronavirové epidemie ztrojnásobením DPH

Saúdská Arábie, ilustrační foto.

Saúdská Arábie, ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Letiště v Rijádu, ilustrační foto.
Saudi Aramco, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Saúdská Arábie ztrojnásobí sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) a přestane vyplácet příspěvek na životní náklady pro státní zaměstnance. Odloží také některé významné státní investice do rozvoje země. Chce tak posílit své finance, které těžce zasáhl prudký pokles cen ropy a nemoc Covid-19. Oznámil to v úterý ministr financí Muhammad Džadaán.

Sazba DPH se od 1. července zvýší z nynějších pěti na 15 procent. Zruší se také příspěvek 1000 rijálů (6 700 korun) měsíčně pro každého státního zaměstnance, který začala země vyplácet v roce 2018, aby kompenzovala růst životních nákladů po zvýšení domácích cen benzinu a zavedení DPH. Ve státním sektoru pracuje zhruba 1,5 milionu lidí, kterých se odnětí příspěvku dotkne.

"Tato opatření jsou bolestivá, ale nutná, abychom si udrželi finanční a hospodářskou stabilitu ve střednědobém až dlouhodobém výhledu a překonali bezprecedentní koronavirovou krizi s co nejmenší újmou," uvedl ministr v prohlášení.

Opatření přicházejí po oznámení, že rozpočtový deficit za první tři měsíce roku činil devět miliard dolarů (226,4 miliardy korun). Příjmy z prodeje ropy se ve čtvrtletí snížily meziročně téměř o čtvrtinu na 34 miliard dolarů a celkové příjmy rozpočtu klesly o 22 procent. Jde zejména o důsledek snížené poptávky po ropě v důsledku koronavirové pandemie a také souboje producentů ropy na světových trzích o její uplatnění na nich. Současně devizové rezervy centrální banky Saúdské Arábie v březnu klesly nejrychleji za odbobí nejméně posledních dvaceti let a jsou nejnižší od roku 2011.

Vláda rovněž v prohlášení uvedla, že zrušila nebo pozastavila některé provozní a kapitálové výdaje některých vládních agentur a snížila příděl peněz pro řadu projektů z reformního programu Vision 2030 v celkové hodnotě 100 miliard rijálů.

Státní ropná společnost Aramco dnes také oznámila, že snižuje domácí ceny benzinu. Cena litru benzinu 95 klesne na 0,82 rijálu (5,50 koruny) z 1,46 rijálu, uvedla agentura Reuters.