Kimovo zjevení na veřejnosti nedokázalo zastavit divoké spekulace o jeho dvojníkovi

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un Zdroj: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un se na začátku května po třech týdnech objevil na veřejnosti
Vůdce KLDR Kim Čong-un se na začátku května po třech týdnech objevil na veřejnosti (
Vůdce KLDR Kim Čong-un se na začátku května po třech týdnech objevil na veřejnosti
Kim Jo-čong, nejmladší dcera předcházejícího vůdce KLDR Kim Čong-ila a mladší sestra aktuálního vůdce Kim Čong-una
Severokorejský diktátor se letos celkově objevuje na veřejnosti méně
6
Fotogalerie

Přestože už to budou dva týdny od okamžiku, kdy se severokorejský vůdce Kim Čong-un opět objevil na veřejnosti, dohady o jeho delší pauze neutichají. Nejčastěji se hovoří o tom, že se bojí koronaviru. Zejména v bulvárních médiích se však objevují divoké spekulace o možném dvojníkovi. Součástí takových článků jsou fotografie porovnávající aktuální vrásky, zuby i vlasy Kima s těmi z minulosti.

Kim se lidu ukázal 1. května při otvírání továrny na hnojiva po třítýdenní pauze, během které se přetřásaly všechny možné důvody jeho nepřítomnosti včetně těch nejzávažnějších. Média už proto podrobně rozebírala otázku nástupnictví v totalitním režimu. Za nejpravděpodobnější se přitom považovaly scénáře, že se buď skrývá kvůli obavám z nákazy koronavirem, nebo prodělal srdeční operaci.

Jižní Korea s odkazem na svou tajnou službu minulý týden uvedla, že Kim zřejmě žádný zákrok neprodělal a jeho neúčast na veřejném dění nejspíš skutečně souvisí se strachem z COVID-19. „Když byl mimo zrak veřejnosti, normálně plnil své povinnosti. Přinejmenším nemá žádné zdravotní problémy související se srdcem,“ řekl novinářům představitel zpravodajského výboru parlamentu v Soulu.

Tyto informace pochopitelně vyvolávají nové spekulace, tentokrát o tom, jak rozšířený koronavirus v zemi je. Podle oficiálních statistik v KLDR vůbec není, mezinárodní společenství je však bere s rezervou. Podezíravost prohloubila víkendová nabídka pomoci v boji s nákazou, kterou Pchjongjangu předložil čínský prezident Si Ťin-pching.

Je každopádně jisté, že Kimovy obavy z koronaviru nejsou pouze osobní. „Zaostalý severokorejský zdravotnický systém může být vypuknutím COVID-19 rychle ochromen, což by mohlo ohrozit křehký režim Kim Čong-una,“ domnívá se specialistka BBC na jihovýchodní Asii Celia Hattonová.

Jihokorejští zpravodajci upozorňují i na to, že obyvatelé KLDR se pokoušejí dělat si potravinové zásoby. Důvodem je nejen obava z nemoci, ale také růst cen zboží, jako je cukr, v důsledku dramatického poklesu obchodu s Čínou v souvislosti s uzavřením společné hranice.

Připomeňte si, jak Kim Čong-un otevíral továrnu na hnojiva:

Kimovo zjevení a informace ze Soulu však nijak nezastavily světová bulvární média v rozvíjení teorií, že je ve vážném stavu, nebo už dokonce nežije. Zkoumají fotografie a video ze zmíněné akce a naznačují, že je na nich zachycen dvojník.

Rozebírají přitom každý detail obličeje severokorejského lídra. Podle další bizarní teorie Kim v době nepřítomnosti postoupil plastickou operaci. Srovnávací galerie, které se objevují na internetu, jsou však s velkou pravděpodobností částečně podvrhem.