Saúdská Arábie využívá krize. Skupuje levné akcie, naposledy u Live Nation

Logo Live Nation na transparentu v New Yorku

Logo Live Nation na transparentu v New Yorku Zdroj: Reuters

Výletní lodi společnosti Carnival Corporation
Výletní lodi společnosti Carnival Corporation
Výletní lodi společnosti Carnival Corporation
Saúdský státní fond údajně vstoupil také do ropných firem Royal Dutch Shell, Total, Equinor a Eni
5
Fotogalerie

Saúdskoarabský Veřejný investiční fond (PIF) získal téměř šestiprocentní podíl v globálním pořadateli koncertů Live Nation. Ten je hlavním hráčem na trhu pořádání hudebních akcí i v Česku. Investice 500 milionů dolarů z fondu učinila třetího největšího akcionáře společnosti, která je ovšem těžce zasažena opatřeními proti pandemii koronaviru. Státní fond přitom nevyužívá podobných akciových propadů jako u Live Nation k nákupům poprvé.

Balík více než 12 milionů akcií, jehož zisk oznámil fond americké burzovní komisi v pondělí, má podle aktuální ceny akcií hodnotu 518 milionů dolarů. Akcie Live Nation na oznámení reagovaly růstem téměř o deset procent. Předtím ale firma v důsledku globálních opatření ve snaze eliminovat šíření koronavirové pandemie ztrácela. 

Na Live Nation, která je světově největším promotérem koncertů, dopadla krize naplno. Akcie firmy se od začátku roku propadly o více než 40 procent. Vedení firmy si snížilo platy o 50 procent a šéf Live Nation Michael Rapino se dokonce dočasně vzdal celého svého příjmu.

Saúdská Arábie pak nepodnikla podobný krok poprvé. V posledních letech investuje do firem v potížích pravidelně. Na začátku dubna se státní fond přihlásil k podílu ve výši 8,2 procenta ve společnosti Carnival Corpotation, která je největším provozovatelem zaoceánských výletních lodí na světě. Také v tomto případě pravděpodobně PIF nakupoval levně, akcie Carvinalu o začátku roku odepsaly 75 procent. Aktuálně má podíl královského fondu hodnotu přesahující půl miliardy dolarů.

Podle informací agentury Reuters a deníku Wall Street Journal také arabský státní fond získal blíže neurčené podíly ve čtyřech největších evropských ropných společnostech Royal Dutch Shell, Total, Equinor a Eni. Celková výše investice podle WSJ činila zhruba jednu miliardu dolarů. Dotčené firmy ani PIF ale tyto informace nepotvrdily.