Saúdská Arábie vyzbrojuje syrské rebely raketami

Sýrie

Sýrie Zdroj: profimedia.cz

Saúdská Arábie už dva měsíce dodává syrským povstalcům „malé množství“ protiletadlových střel. Jako první ze zemí stavících se proti režimu prezidenta Bašára Asada dodala rebelům větší zbraně.

Rakety odpalované z ramene Rijád získal od dodavatelů v Belgii a Francii. Paříž pak zaplatila převoz zbraní do oblasti. Zbraně do Sýrie proudily přes Salima Idrisse, jednoho z vůdců Syrské osvobozenecké armády.

Zdroj agentury Reuters uvedl, že Saúdská Arábie se rozhodla do konfliktu vstoupit v posledních týdnech kvůli jeho stoupající intenzitě.

Král Abdulláh v pátek přerušil svou dovolenou v Maroku, aby se věnoval „následkům událostí, kterých je nyní region svědkem“. Podle diplomatů se Rijád obává především vstupu militantního šíitského hnutí Hizballáh do konfliktu na straně syrského režimu.

Nepřátelství arabského světa vůči syrskému režimu roste. V neděli přerušil diplomatické vztahy se Sýrií Egypt, který zároveň vyzval hnutí Hizballáh, aby do občanské války nezasahovalo. Povstalce se chystají podpořit i Spojené státy, zatím ale není jasné, co budou jejich dodávky zbraní obsahovat.

Za prezidenta Asada se otevřeně staví Rusko, které Sýrii podpořilo dodávkou moderních raket S-300 a stíhaček MiG-29. Není ovšem jasné, zda už zbraně do Sýrie dorazily, nebo je Rusko Asadovi zatím jen přislíbilo.