Schäuble: Nebezpečí světové finanční krize nepominulo

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Nová globální finanční krize nemůže být vyloučena ani po všech změnách regulace finančního sektoru po poslední krizi v roce 2008, řekl dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ve Washingtonu na tiskové konferenci po zasedání skupiny G20 sdružující největší světové ekonomiky poukázal ministr zejména na rizika krajně uvolněné měnové politiky pro bankovní systém.

"Nebezpečí nové krize úplně nezmizelo," řekl Schäuble, který dostal slovo jako zástupce předsednické země G20 pro příští rok. Dodal, že souhlasí s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v tom, že "ultra uvolněná" měnová politika, včetně záporných úrokových sazeb a nákupů dluhopisů centrálními bankami, má negativní vliv na bankovní systém.

Dalším velkým rizikem je podle ministra globální vzestup zadluženosti. MMF ve čtvrteční zprávě uvedl, že globální dluh loni dosáhl rekordních 152 bilionů dolarů (3,7 biliardy korun), tedy 225 procent globálního hrubého domácího produktu proti 200 procentům v roce 2002.

"Obě tyto dvě věci dohromady - globální zátěž soukromého, veřejného a firemního dluhu spolu s ultra uvolněnou měnovou politikou - jsou možná jedním z rizik, s nimiž se budeme muset potýkat i poté, co jsme si vzali všechna ponaučení z finanční krize před deseti lety," citovala Schäubleho agentura Reuters.

Schäuble uvedl, že ministři financí a guvernéři centrálních bank G20 na schůzce ve čtvrtek v noci nediskutovali o jednáních mezi Británií a Evropskou unií o britském odchodu z evropského bloku. Řekl, že jde o bilaterální záležitost obou stran.

Schäuble odmítl odpovídat na otázky ohledně potíží největší německé banky Deutsche Bank, která po zprávě o hrozbě vysoké pokuty v USA čelí na trzích krizi důvěry. Řekl, že MMF ani další nadnárodní instituce nejsou místy, kde by se měly probírat otázky dohledu nad evropskými bankami.