Dijsselbloem: USA pokutou pro Deutsche Bank podkopávají světovou finanční stabilitu

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: čtk

Deutsche Bank
Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze
Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem
Deutsche Bank
7
Fotogalerie

Spojené státy požadují po Deutsche Bank přehnaně vysokou pokutu, čímž podkopávají globální finanční stabilitu. Řekl to v rozhovoru s agenturou Reuters šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Největší německá banka od poloviny září bojuje s krizí důvěry po zprávě, že vláda USA požaduje po Deutsche Bank pokutu až 14 miliard dolarů (téměř 340 miliard korun) kvůli prodejům hypotečních cenných papírů před finanční krizí v minulém desetiletí.

"Doufejme, že jde jen o počáteční návrh. Pokuty v takovém rozsahu jsou naprosto přehnané a poškozují finanční stabilitu," řekl Dijsselbloem, který předsedá schůzkám ministrů financí zemí eurozóny.

"Jde o finanční instituci, která se musí restrukturalizovat a posílit, a potřebuje tak nový kapitál. Není tedy možné, aby z ní ještě více kapitálu vytáhly americké úřady. To je opravdu, mírně řečeno, kontraproduktivní, " uvedl šéf euroskupiny na okraj podzimního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky.

Dijsselbloem řekl, že Deutsche Bank není tak velká, aby nemohla zkrachovat. Odmítl však jakékoli úvahy o jejím možném krachu a poukázal na její vysoké kapitálové rezervy a další ukazatele její situace.

Deutsche Bank je sice mnohem menší než její američtí konkurenti jako JPMorgan nebo Goldman Sachs. V rámci derivátových transakcí je však provázána se všemi velkými světovými bankami a MMF ji označuje za větší zdroj možného rizika pro globální finanční stabilitu než kteroukoli jinou banku.

Akcie Deutsche Bank od poloviny září prudce klesají a minulý týden se propadly na rekordní minimum pod deset eur. Od té doby už se částečně zotavily, stále však od začátku roku ztrácejí téměř 50 procent.