Schäuble: Řecko se musí rozmyslet, zda chce v eurozóně zůstat

"Tato debata vysílá trhům úplně špatný signál," řekl Schäuble.

"Tato debata vysílá trhům úplně špatný signál," řekl Schäuble.

Řecko musí uvažovat reálně a rozhodnout se, jak bude vypadat jeho další setrvání v eurozóně. Listu Bild am Sonntag to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Atény si podle něj nemají dělat iluze o plnění svých závazků.

„Členství v měnové unii je příležitostí, ale i těžkým břemenem,“ podotkl Schäuble. „Opatření, která mají sladit fungování, jsou velmi obtížná. Řekové se musejí rozhodnout, zda chtějí takové břemeno nést,“ řekl ministr v rozhovoru s nejčtenějším německým nedělníkem.

S úvěrem, který Řecko čerpá, jsou podle ministra spojeny jasné podmínky. „Nikdo by neměl propadat iluzím: bez příznivého hodnocení od Evropské komise (EK), Evropské centrální banky (ECB)a Mezinárodního měnového fondu (MMF), že Řecko plní závazky, nelze další tranši vyplatit,“ řekl Schäuble.

Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Na této pomoci je země životně závislá a pokud by nedostala další část úvěru, už v říjnu jí dojdou peníze. Konečný verdikt, zda Řecko dostane i další tranši, přitom do konce září padne jen těžko.

Takzvaná trojka, tedy EK, ECB a MMF, před dvěma týdny přerušila inspekci v Aténách, neboť zjistila, že Řecko neplní všechny závazky tak, jak se k nim před přijetím zavázalo. V pondělí se měli inspektoři do Atén vrátit, z technických důvodů tak ale neučiní. Místo toho se uskuteční telekonference a mise odletí do Atén později.

„Řecko tak musí předložit čísla, která potvrdí, že země dodržuje plán,“ uvedl Schäuble. Odmítl ale obavy, že by v německé koalici panovaly zásadní rozpory ohledně politiky vůči Řecku. Německý parlament má koncem září hlasovat o rozšíření pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF), kolem čehož panují už teď vzrušené emoce. EFSF je hlavní nástroj, který má řešit situaci zadlužených zemí eurozóny.

„V parlamentu je tak zřetelná většina, která podporuje širší EFSF, že to hlasování bude úplná nuda. Těm pár kolegům, kteří s tím mají problém, se ale v médiích dostává nezasloužené pozornosti,“ řekl ministr.