Sebevražedný atentát ve Volgogradu nejméně 16 lidí

Atentát na nádraží ve Volgogradu

Atentát na nádraží ve Volgogradu Zdroj: CTK

Na železničním nádraží ve Volgogradu na jihu Ruska se dnes odpálila sebevražedná atentátnice, při výbuchu zemřelo nejméně 15 lidí. Uvedla to ruská média s odvoláním na úřady a policii. V nemocnicích skončilo také pět desítek zraněných. V tomto městě jde za posledního čtvrt roku už o druhý sebevražedný útok, atentátnice v autobuse zde v říjnu zabila šest lidí a sebe. K dnešnímu útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

V okolí železničního uzlu v milionovém Volgogradu výbuch způsobil paniku, budovu nádraží policie evakuovala, na místo se sjelo množství vozů záchranné služby a hasičů.

Podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů trhavina explodovala u jednoho ze vchodů do nádražní budovy, poblíž detektoru kovů. Některé zdroje ale hovoří o explozi v prvním patře budovy. Ze záznamu bezpečnostní kamery, který zveřejnila stanice Russia Today, je patrné jen to, že výbuch byl velice silný.

Podle agentury AFP vyšetřovatelé spočítali, že trhaviny, pravděpodobně TNT, bylo asi deset kilogramů. Agentura Interfax uvedla, že policie na místě našla hlavu domnělé útočnice a pokouší se pachatelku identifikovat.

Atentát na nádraží ve VolgograduAtentát na nádraží ve Volgogradu | CTKNádraží po výbuchu (Zdroj: ČTK)

Kreml nařídil podrobné vyšetřování

K teroristickému činu se už vyjádřili ruský prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medveděv. Oba slíbili zraněným a pozůstalým po obětech veškerou možnou pomoc a nařídili podrobné vyšetřování. Ministerstvo vnitra zvýšilo bezpečnostní opatření na nádražích a letištích po celém Rusku.

Exploze se odehrála kolem 12:45 místního času (asi 9:45 SEČ), uvedla mluvčí ministerstva vnitra volgogradské oblasti. V budově pak začalo hořet a stoupal z ní kouř, hasiči ale požár velice rychle zlikvidovali. Uvnitř odbavovací haly leží podle svědků obrovské množství sutin a rozbitého skla. Provoz na železnici byl ale přerušen jen částečně a nádražím dál projíždějí dálkové spoje, uvedla agentura Ria Novosti.

Čin vyšetřuje ruský Národní protiteroristický výbor, který je součástí tajné Federální bezpečnostní služby (FSB).

Problematický severní Kavkaz

Rusko se léta potýká s povstáním na severním Kavkaze, kde boj vedou zejména islámští radikálové, kteří čas od času udeří i v hloubi Ruska. Toto pozadí měl i říjnový útok ve Volgogradu, který spáchala atentátnice z Dagestánu.

Teroristické útoky vzbuzují velké otázky zejména vzhledem k blížícím se zimním olympijským hrám v Soči. Obávaný vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarov už dříve vyzval k útokům v dějišti her, kam se sportovci začnou sjíždět už za pět týdnů.

Volgograd
Volgograd, který v éře Sovětského svazu nesl jméno Stalingrad, leží asi 900 kilometrů jižně od Moskvy a 700 kilometrů severovýchodně od Soči. Město je důležitým přístavem na řece Volze; podél jejího západního břehu se táhne v délce téměř 80 km. Město je centrem Volgogradské oblasti a má 986 000 obyvatel. Jeho rozloha činí 565 km², tedy o něco více než rozloha Prahy