Sebevražedný atentátník v irácké Basře zabil 50 lidí

Nedávný sebevražedný útok si vyžádal ještě více obětí, než ten dnešní

Nedávný sebevražedný útok si vyžádal ještě více obětí, než ten dnešní Zdroj: ctk/ap

Sebevražedný atentátník maskovaný jako policista dnes v irácké Basře zabil nejméně 53 lidí a dalších sto zranil. Útok se soustředil na šíitské poutníky, uvedla agentura Reuters.

„Terorista oblečená v policejní uniformě se s falešným odznakem dostal až policejnímu stanovišti, kde se odpálil uprostřed skupiny poutníků a policistů,“ popsal útok jeden z vyšetřovatelů. Atentát se odehrál v na konci svátku Arbain, který je pro Šíity jedním z nejdůležitějších v roce.

Útok je pravděpodobně odrazem krize irácké vlády, v níž se prohlubují rozpory mezi její šíitskou většinou a sunnitskými zástupci. Spory vyvrcholily včera, kde sunnitský místopředseda vlády Sálih Mutlak vyzval premiéra Núrího Málikího, aby odstoupil. Varoval také, že současná krize by mohla přerůst v sektářský konflikt. „Čím déle zůstává Málikí v úřadu, tím více se zvyšuje možnost rozdělení Iráku,“ řekl Mutlak agentuře AP.

Bezpečnostní síly se obávají možnosti dalších útoků. Oblehly proto hlavní nemocnici v Basře, aby teroristy odradili.

Svátek Arbain se stal terčem teroristických útoků i v minulosti. Atentátníci na poutnická shromáždění zaútočili už několikrát během minulého týdne, nejhorší útok si vyžádal 44 lidských životů.

Bezpečnostní situace v Iráku se po odchodu amerických vojáků výrazně zhoršila. Útoky jsou častější především od uvěznění sunnitského vicepremiéra Tárika Hášimího, jehož jmenování do funkce bylo součástí křehké dohody o poměrném zastoupení stran ve vládě.