Šéf amerických sil v Evropě: Rusko se může snadno zařadit zpět

Ben Hodges

Ben Hodges Zdroj: ctk

Rusko se může velmi snadno zařadit zpět do mezinárodní komunity. Stačí, aby respektovalo dohody z Minsku. Prohlásil to velitel amerických jednotek v Evropě generál Ben Hodges, který navštívil Česko. Americký generál mimo jiné jednal o spolupráci s českou armádou.

Podle Hodgese se bezpečnostní prostředí v Evropě po ruské anexi Krymu změnilo. Jako velmi důležité proto nyní vidí, aby spojenci z NATO drželi při sobě. Varoval mimo jiné před ruskými dezinformacemi. „Ruská federace, ruská vláda říká věci, o kterých všichni vědí, že nejsou pravda. Říkají, že nejsou ruští vojáci na Ukrajině. Všichni vědí, že to je naprosto nepravdivé,“ poznamenal generál.

Je si prý ale jist, že Rusko by preferovalo, aby se dostalo zpět do mezinárodní komunity, a že nechce válku. „Rusko to může spravit velmi lehce. Stačí, aby respektovalo dohody z Minsku,“ podotkl Hodges s tím, že podle minských dohod měla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) monitorovat jejich dodržování. Na území separatistů to ale podle Hodgese OBSE není umožněno.

Je jasné, že říkají něco a dělají něco jiného

Hodges se také vyjádřil na otázku novinářů k ruskému bombardování v Sýrii, které prý nepomáhá ruské důvěryhodnosti. „Je jasné, že říkají něco a dělají něco jiného,“ řekl k tomu, že Rusko podle některých zemí v Sýrii bombarduje kromě pozic Islámského státu i umírněnou opozici syrského prezidenta Bašára Asada. Podle Hodgese je vojenský zásah pouze malou součástí řešení syrského konfliktu. Další snahou musí být ekonomický nátlak. V této souvislosti se pozastavil nad tím, kde Islámský stát bere peníze a proč mladí lidé vstupují do jeho řad.

Hodges zároveň pochválil české vojáky, se kterými se setkal na společných cvičeních nebo v Afghánistánu. O spolupráci mezi americkou a českou armádou jednal na generálním štábu s velitelem pozemních sil Jánem Gurníkem. Poznamenal, že by byl rád, aby čeští důstojníci navštěvovali americká velitelství nebo výcviková centra. S Gurníkem se shodli na bližší spolupráci amerických a českých vojenských vozidel při příští dragounské jízdě, tedy přesunu amerických sil přes české území na cvičení v Evropě.