Šéf Evropské rady Tusk bude vypovídat k havárii ve Smolensku. Musí vysvětlit zmařené pitvy

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: profimedia.cz

Donald Tusk
Trosky polského vládního speciálu Tu-154 na záběru z vysílání polské televize Polsat. Smrt všech lidí na palubě letounu polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který 10. dubna havaroval u Smolenska, potvrdila ruská diplomacie. "Podle údajů úřadů všichni cestující zahynuli. Bohužel, je tomu tak," uvedlo ministerstvo zahraničí. V letadle byli kromě prezidenta Lecha Kaczyńského také jeho choť a další vrcholní činitelé.
Polský vládní Tupolev, který v roce 2010 havaroval u Smolenska
Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku
Místo pádu polského vládního letounu ve Smolensku
6
Fotogalerie

Bývalý polský premiér, předseda Evropské rady Donald Tusk je na čtvrtek ráno předvolán na prokuraturu, aby vypovídal ohledně letecké katastrofy u Smolenska, kde v dubnu 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí. Expremiér se dostaví o desáté dopoledne, uvedl Tuskův spolupracovník, bývalý vládní mluvčí Pawel Graś.

Prokuratura se chce Tuska vyptávat na pochybení při pitvách obětí smolenské katastrofy; dodatečně se totiž přišlo na záměnu těl v rakvích. Původně si jej předvolala na 5. července, ale Tusk se omluvil s odvoláním na služební povinnosti.

Tusk podstoupil osmihodinový výslech na prokuratuře již 19. dubna. Následně uvedl, že nemůže s ohledem na vyšetřování sdělit žádné podrobnosti, nicméně zdůraznil, že "celá záležitost má mimořádně politický charakter".

Tusk nevypovídal jako podezřelý, pouze jako svědek. Nicméně mnozí jeho předvolání k výslechu považovali za součást očividné snahy polské vlády a šéfa vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského Tuska zdiskreditovat spojováním s různými skandály.

Prokuratura je v Polsku podřízena ministru spravedlnosti, který plní roli generálního prokurátora.

Předvolání k výslechu přišlo záhy po zvolení Tuska šéfem Evropské rady, čemuž se Kaczyński prostřednictvím premiérky Beaty Szydlowé usilovně, ale nakonec marně snažil zabránit.

Chystané Tuskovo potupení předvoláním k výslechu se ale podle opozičních médií zvrtlo v demonstraci, když na varšavském nádraží Tuska na jaře vítaly stovky stoupenců mávajících vlajkami EU, zatímco přívrženci PiS mu nadávali do zrádců.