Šéf Fedu si intervencemi zlevnil vlastní hypotéku

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Předseda americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v minulém roce výhodně refinancoval svoji hypotéku. I díky měnové politice Fedu, která se snažila snížit dlouhodobé úroky, dosáhl poklesu sazby svého třicetiletého úvěru na bydlení k úrovni 4,25 procenta z původních 5,375 procenta. Ukázal to povinný report jeho finančních poměrů.

Podobně jako další miliony Američanů profitoval z programů na nákup vládních dluhopisů, které stlačily úroky na hypotečních úvěrech k rekordním minimům. Fed ve dvou kolech takzvaného kvantitativního uvolňování utratil od roku 2008 za nákup dluhopisů a dalších aktiv 2,3 bilionu dolarů. Minulý týden oznámil spuštění třetího kola.

V loňském roce pak americká centrální banka zahájila operaci twist, v rámci níž prodává krátkodobé obligace a nakupuje dlouhodobé, především třicetileté, dluhopisy. Cílem je snížit výnosy dlouhodobých dluhopisů a umožnit tak právě levné refinancování hypoték. Průměrná sazba třicetileté hypotéky letos v červenci podle agentury Freddie Mac spadla až na 3,49 procenta.

Bývalý profesor na Princetonské univerzitě vlastní také práva ke svým dvěma učebnicím. Ty mu podle finančního plnění, které neuvádí konkrétní výši příjmu, ale pouze rozpětí, vynesly mezi 150 tisíci a 1,05 milionu dolarů. Plat šéfa , který stanoví Kongres, činí 199,7 tisíce dolarů ročně. Do funkce Bernankeho v roce 2006 jmenoval George Bush a v roce 2010 mu prodloužil funkční období na další čtyři roky Barack Obama.