Šéf klimatického panelu OSN končí. Kvůli sexuálnímu skandálu

Odstoupivší šéf Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) Rádžendra Pačaurí

Odstoupivší šéf Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) Rádžendra Pačaurí Zdroj: PopTech, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Šéf Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) Rádžendra Pačaurí odstoupil. Oznámila to Organizace spojených národů, jejíž dvě agentury panel v roce 1988 založily. V pozadí demise prý nejsou spory kolem klimatických změn, nýbrž obvinění ze sexuálního obtěžování.

Pačaurí se podle sdělení OSN rozhodl nezúčastnit zasedání panelu, které se koná tento týden v Keni, kvůli „záležitostem v Indii, které vyžadují jeho pozornost“. Vedení panelu rozhodlo, že dočasným předsedou IPCC bude dosavadní místopředseda Ismáíl Gizúlí.

Indická policie začala vyšetřovat obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti Pačaurímu vznesla nejmenovaná vědkyně.

Deník The Guardian napsal, že obvinění se týká nežádoucích textových zpráv a e-mailů, které prý Pačaurí (74) posílal 29leté vědkyni. Pačaurí popřel, že by se něčeho takového dopustil. Podle obhájců šlo o práci hackerů, kteří se dostali do počítače a do mobilu šéfa IPCC s cílem poškodit ho.

Třináct let v čele

Úkolem Mezivládního panelu pro změnu klimatu je vědecky hodnotit veškeré informace z celého světa, které se týkají nebezpečí klimatických změn způsobených lidskou činností, jejich potencionálních důsledků a možností zmírnění jejich dopadů.

Pačaurí panelu předsedal od roku 2002. V roce 2007 za IPCC převzal Nobelovu cenu míru. Ve své funkci přečkal i skandál před pěti lety týkající se nadhodnocování tempa ústupu ledovců.