Šéf NATO: Aktivity ozbrojenců na východě Ukrajiny připomínají Krym

Rasmussen 10.4.2014

Rasmussen 10.4.2014 Zdroj: CTK/Simanek Vit

Dění ve východní části Ukrajiny během víkendu začalo ještě nápadněji připomínat události předcházející anexi Krymu Ruskem. Na podobnost upozornil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Proruští ozbrojenci v uniformách totiž v sobotu obsadili další úřední budovy ve východukrajinském Slavjansku a dalších městech regionu.

Rasmussen vyzval Rusko, aby „stáhlo velké množství svých vojáků, včetně speciálních jednotek, z oblasti okolo ukrajinských hranic“. Podle něj se na východní Ukrajině opět objevili muži v uniformách bez označení a se specializovanými ruskými zbraněmi. Naprosto stejně prý byli vybaveni ruští vojáci při předchozím obsazení Krymu.

O krymském scénáři mluvil i prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Situaci, která nastala na východě země, považuje za válečný stav. Válku podle něj vede Rusko proti Ukrajině a snaží se vnést do oblasti zmatek. „Ve válce, kterou vede Ruská federace proti Ukrajině, byla prolita krev ukrajinských hrdinů,“ řekl Turčynov v projevu.

Prozatímní prezident Ukrajiny zároveň oznámil, že rozhodl o spuštění protiteroristické operace na východě země v plném rozsahu a za účasti armády. Aktuální informace o situaci na východní Ukrajině čtěte zde.

USA a Rusko se vzájemně varovaly

Spojené státy varovaly zesílením sankcí proti Rusku, pokud budou pokračovat nynější akce na východě Ukrajiny. Bílý dům vyjádřil znepokojení nad nejnovějším vývojem na východě Ukrajiny, zároveň varoval Moskvu před další ozbrojenou akcí na Ukrajině. Oznámil také, že Ukrajinu v úterý 22. dubna navštíví americký viceprezident Joe Biden.

Dění na Ukrajině bylo předmětem dalšího telefonického rozhovoru ministrů zahraničí Ruska a USA Sergeje Lavrova a Johny Kerryho. Šéf ruské diplomacie v něm varoval Spojené státy, že pokud Ukrajina na východě země použije sílu, naruší to úsilí o diplomatické řešení konfliktu a ohrozí plánované mírové rozhovory v Ženevě.