Šéf NATO varuje Putina. Google masivně investuje v Austrálii

Jens Stoltenberg varuje Vladimíra Putina kvůli aktivitě ruských vojáků na hranicích

Jens Stoltenberg varuje Vladimíra Putina kvůli aktivitě ruských vojáků na hranicích Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Google investuje 16 miliard v Austrálii 

Technologická společnost Alphabet, pod kterou patří vyhledávač Google, bude masivně investovat v Austrálii. Konkrétně tam během několika následujících let utratí 736 milionů dolarů za rozšíření cloudové infrastruktury a financování výzkumu. Stalo se tak jen pár měsíců poté, co Google vyhrožoval úplným vypnutím služeb v zemi kvůli nové legislativě. Australský premiér Scott Morrison doufá, že země se díky tomuto kroku posune do roku 2030 mezi deset nejlepších digitálních ekonomik světa. 

Šéf NATO varuje Putina před provokacemi

Na rusko-ukrajinských hranicích stoupá napětí. Na ruské straně se podle ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského seskupilo kolem sto tisíc vojáků. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg proto varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před dalšími provokacemi. „NATO zůstává bdělé. Jakákoliv další provokace nebo agresivní jednání ze strany Ruska bude znamenat závažné znepokojení. Vyzýváme Rusko, aby bylo transparentní ohledně svých vojenských aktivit,“ uvedl šéf Severoatlantické aliance. 

Už od října satelitní snímky potvrzují, že na ruské straně hranice se usadily armádní jednotky, a to včetně tanků nebo balistických střel krátkého doletu. Ukrajinští představitelé se proto obávají, zda v zimě nedojde k přímé ruské ofenzivě nebo k situaci podobné jako v roce 2014. Tehdy neoznačení ruští vojáci vnikli na Krym, který Ruská federace drží dodnes, a východní Ukrajinu.

Biden se sešel s čínským prezidentem

Soupeření mezi Spojenými státy a Čínou nesmí přerůst v otevřený konflikt, řekl americký prezident Joe Biden svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi na úvod napjatě očekávaného virtuálního setkání. Čínský vůdce uvedl, že obě země by měly kvůli řadě výzev zintenzivnit vzájemnou komunikaci i spolupráci, informovaly dnes agentury.

Z trhů a burz 

Akcie oslabily

Akcie ve Spojených státech zahájily dnešní den růstem, později však své zisky smazaly a skončily s mírnou ztrátou, protože technologické akcie změnily směr kvůli obavám z rostoucích výnosů státních dluhopisů. Nové možné objednávky na letadla však vytáhly vzhůru výrobce letadel Boeing.

Index Dow Jones oslabil o 12,86 bodu, tedy 0,04 procenta, na 36.087,45 bodu. Širší index Standard & Poor's se snížil o 0,05 bodu na 4682,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 7,11 bodu, neboli 0,04 procenta, na 15.853,85 bodu.

Dařilo se výrobcům letadel 

Akcie Boeingu dnes stouply až na nejvyšší hodnotu za tři měsíce. Reagovaly tak na oznámení, že aerolinky Emirates koupí dva nákladní letouny 777 a Saudi Arabian Airlines jednají o koupi širokotrupých letadel. Posílily také akcie konkurenčního Airbusu, který získal zakázky na více než 300 letadel pro vícero zájemců. 

V poklesu pokračovaly akcie výrobce elektrických aut Tesla. Minulý týden oslabily o 15,4 procenta, protože šéf společnosti Elon Musk prodal akcie v hodnotě 6,9 miliardy dolarů.

Tweet dne

Situace na polsko-běloruské hranici se každým dnem vyostřuje

Něco velmi špatného se děje na polsko-běloruských hranicích. Běloruští vojáci tlačí migranty na plot. Je slyšet křičet ženy, někdo použil slzný plyn, Polští a Běloruští vojáci na sebe řvou. Padá hodně nadávek,“ popisuje noční video z pondělí na úterý běloruský novinář Tadeusz Giczan.

Stane se dnes

  • Britská nadnárodní telekomunikační společnost Vodafone Group oznámí hospodářské výsledky za první pololetí finančního roku 2022.
  • Největší maloobchodní řetězec světa, americká společnost Walmart, oznámí hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
  • Mezinárodní agentura pro energii vydá pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu s ropou.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Očekává se, že zrychlí tempo zvyšování základní úrokové sazby, a naváže tak na postup centrálních bank v České republice a v Polsku.