Šéf Oraclu podpořil Trumpa. Naštvaní zaměstnanci přestali pracovat

Larry Ellison, výkonný šéf Oracle

Larry Ellison, výkonný šéf Oracle Zdroj: Oracle

Americký prezident Donald Trump
Larry Ellison, Oracle.
Šéf Oracle Larry Ellison
Sebevědomí a výpady proti konkurenci. Larry Ellison při představování Oracle Cloud.
5
Fotogalerie

Část pracovníků technologické firmy Oracle ve čtvrtek přerušila práci, aby vyjádřila nesouhlas s benefiční akcí na podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterou pořádal zakladatel a šéf jejich firmy Larry Ellison. Zprávu přinesl portál Bloomberg.

Do protestu nazvaného No Ethics/No work (volně Bez etiky nepracujeme) se zapojily tři stovky zaměstnanců. Nesouhlasily s benefiční akcí na podporu Trumpova znovuzvolení, která se konala v Ellisonově domě v kalifornském městečku Rancho Mirage.

Šéf Oraclu podle části zaměstnanců poškozuje obraz firmy ve světě a jeho chování je v rozporu s firemní politikou diverzity, inkluze a etiky. Zaměstnanci dokonce sepsali petici, pod kterou sehnali podpisy více než osmi tisíc lidí. Organizátoři v ní Ellisona vyzývají, aby finančně podpořil humanitární témata, například klimatické změny.

Firemní počítačová síť v několika případech vyhodnotila webovou stránku protestní akce jako škodlivou. Uživatelům sice umožnila přístup, ale předem je varovala, že návštěva stránky bude evidována. Společnost Oracle to později označila za planý poplach bezpečnostních systémů McAfee. Část lidí, která si nebyla jistá reakcí firmy na protest, se rozhodla darovat peníze na dobročinné účely, jež nepodporuje Trumpova administrativa.

Společnost Oracle založená v roce 1977 má dnes 136 tisíc zaměstnanců. Interní protesty zažily v minulosti také další technologické firmy, jako jsou Amazon, Google či Microsoft. Zaměstnancům vadily vojenské kontrakty, rozdíly v platech mužů a žen nebo zacházení s externími pracovníky.