Šéf unijního úřadu proti podvodům přišel o imunitu, vyšetřuje ho Belgie

Šéf OLAF Giovanni Kessler

Šéf OLAF Giovanni Kessler Zdroj: euranet_plus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Evropská komise vyhověla žádosti belgických úřadů a zbavila imunity šéfa Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) Giovanniho Kesslera. Ten se ale kvůli rozhodnutí, které padlo už 2. března, obrátí na Soudní dvůr EU, sdělila služba OLAF. O rozhodnutí komise dnes informovala belgická prokuratura. S více než týdenním zpožděním jej poté novinářům potvrdil také mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas.

„Bylo rozhodnuto zbavit imunity vysokého představitele komise. Stalo se tak na základě požadavku belgického žalobce,“ poznamenal mluvčí s tím, že krok umožní belgickým úřadům pracovat a nijak nezpochybňuje princip presumpce neviny.

Belgičané komisi o rozhodnutí požádali už více než před rokem. Opakovaný odklad rozhodnutí v této věci vedl některá média ke spekulacím, zda zdržování není v první řadě tlakem na Kesslerovu rezignaci.

Tisková služba OLAF dnes sdělila, že Kessler se obrátí na soud. K takovému kroku má právo, pokud hrozí riziko ohrožení nezávislosti úřadu. „Jde o bezprecedentní krok, který je ale zásadní pro zajištění nezávislosti a odpovídající práce OLAF,“ stojí v prohlášení.

Belgičané chtějí někdejšího italského vyšetřovatele a europoslance vyslechnout kvůli kauze z roku 2012, kdy kvůli údajnému spojení s tabákovým průmyslem musel rezignovat tehdejší eurokomisař pro zdravotnictví John Dalli. Ten obvinění vznesená OLAF odmítl a obrátil se kvůli tomu na soudy v Belgii. Podle názoru belgických úřadů mohl Kessler při vyšetřování nelegálním způsobem odposlouchávat telefonní hovory. Šéf OLAF v minulosti obvinění odmítl.

Evropský úřad proti podvodům vznikl v roce 1999, jeho hlavním cílem je ochrana finančních zájmů Evropské unie. Kessler může rozhodnutí komise napadnout u evropského soudu, pokud bude mít dojem, že jde o zásah do nezávislosti úřadu.