Šéfka AfD kritizuje fotbalistu Özila za jeho fotografii v Mekce

předsedkyně AfD Frauke Petryová

předsedkyně AfD Frauke Petryová Zdroj: ctk/AP

Předsedkyně populistické Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová podrobila kritice německého fotbalového reprezentanta Mesuta Özila kvůli jeho fotografii před muslimskou svatyní Kaabu v Mekce. Informoval o tom německý list Welt am Sonntag. Özil, který je potomkem tureckých rodičů, fotografii zveřejnil na svém facebookovém profilu.

AfD zastává názor, že islám není slučitelný s německou ústavou. Podle Petryové se nabízí otázka, zda fotbalistova „veřejně oslavovaná“ cesta do Mekky nepředstavuje určitý způsob politického vyjádření. „Je škoda, že Mesut Özil, se kterým se identifikuje tolik dětí a mladých, se nepřipojuje ke zpěvu státní hymny,“ uvedla rovněž šéfka AfD.

Minulý měsíc v Německu vzplály spory okolo výpadu jednoho z členů AfD proti německém fotbalovému reprezentantovi tmavé pleti Jérômemu Boatengovi, jehož otec pocházel z Ghany. „Lidé si ho cení jako fotbalisty, ale nechtěli by mít Boatenga za souseda,“ prohlásil místopředseda AfD Alexander Gauland.

Pobouření v německých médiích vyvolali minulý měsíc také příznivci protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), a to svými výpady proti výrobci cukrovinek Ferrero, který na obalu Kinder čokolády nahradil obrázek blonďatého chlapce dětmi tmavé pleti. Příznivci Pegidy označovali změnu za protežování imigrantů a mluvili o bojkotování čokolády. Kritizované obaly přitom ukazují dětské fotografie fotbalistů německého národního týmu.