Šéfka MMF Lagardeová je vinná, rozhodl soud. Trest ale nedostane

Christiane Lagardeová

Christiane Lagardeová Zdroj: reuters

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová
Střet názorůProblémy, které trápíeurozónu, se změnilyz akutních na chronické.Na Světovém ekonomickémfóru v Davosu to řekl šéfbritské banky BarclaysBob Diamond. Proti tomuse ale ohradila francouzskáministryně hospodářstvíChristine Lagardeová. Ta jenaopak přesvědčena, že eurose přes největší potíže užpřeneslo. Fórum v Davosu,které včera skončilo,se zabývalo i situací v Egyptě.
Šéfka MMF Christine Lagardeová a řecký ministr financí Janis Varufakis
Christine Lagardeová
8
Fotogalerie

Francouzský soud dnes rozhodl, že šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová se provinila nedbalostí. Trest ale podle verdiktu nedostane, ani záznam do trestního rejstříku, sdělily agentury AFP a AP. Byla souzena kvůli sporné arbitráži z roku 2008, kterou v době působení ve francouzské vládě povolila a která dopomohla kontroverznímu podnikateli ke stovkám milionů eur ze státní pokladny.

Žaloba někdejší ministryni hospodářství, financí a zaměstnanosti neobviňovala z osobního obohacení, ale z nedbalosti, která připravila stát o peníze. Lagardeová před zvláštním republikovým soudním dvorem vinu rezolutně popřela. Také generální prokurátor při procesu prohlásil, že neexistují důkazy, které by umožnily odsoudit Lagardeovou k nějakému trestu.

Není jasné, zda uznání viny při jejím politickém rozhodování povede k odchodu Lagardeové z čela mocného MMF. V případě odsouzení k trestu se to předpokládalo. Lagardeová se dnešního stání nezúčastnila. Její advokát po rozsudku jen řekl, že zváží odvolání. Mluvčí MFF sdělil, že vedení organizace se "brzy sejde".

"Soudní jednání neposílilo jinak dost slabé obvinění," prohlásil minulý týden generální prokurátor. Podle něj se v případu nemělo vůbec hovořit o nějaké žalobě a mít podobný "atypický" proces. Je nezbytné nezaměňovat "trestní nedbalost" a "špatnou politickou volbu," zdůraznil generální prokurátor Jean-Claude Marin.

Případ se týká arbitráže, která přiřkla 403 milionů eur (10,9 miliardy Kč) ze státní pokladny podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu se státní bankou Crédit Lyonnais. Tapie se tehdy přátelil s tehdejším pravicovým prezidentem Nicolasem Sarkozym. Lagardeová jako Sarkozyho ministryně tehdy rozhodla, že vleklý spor se vyřeší v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Vzniklo podezření, že se jednalo o něčí nekalý úmysl a arbitráž byla v roce 2015 zrušena, soud přikázal Tapiemu peníze státu vrátit.

Žalobu vyšetřujících soudců proti 60leté političce posuzoval od 12. prosince zvláštní republikový soudní dvůr, který se skládá ze tří soudců, šesti poslanců a šesti senátorů. Jako jediný justiční orgán ve Francii je kompetentní k soudnímu stíhání nynějších i bývalých francouzských ministrů. Postoj generálního prokurátora byl pro tribunál jen doporučením.