Separatisté sestřelili další vojenské bitevníky. V oblasti pádu letu MH17

Proruští rebelové

Proruští rebelové Zdroj: ctk

Bojovníci proruské Doněcké lidové republiky dnes sestřelili dvě ukrajinská vojenská letadla v prostoru čtvrtečního pádu malajsijského boeingu. Zprávu potvrdily i ukrajinské armádní zdroje. Piloti obou strojů se pravděpodobně katapultovali a hledají je armádní záchranáři.

První letoun byl podle ukrajinských médií sestřelen v lokalitě Saur Mohila, která leží asi 40 kilometrů jižně od obce Hrabove, kam minulý týden ve čtvrtek dopadly trosky malajsijského letounu. Stroj prý letěl směrem na Luhansk.

O pádu druhého letadla nejsou známy bližší podrobnosti. Povstalci uvedli, že letadlo bylo zásahem rakety poškozeno a odletělo severním směrem. Armáda později potvrdila jeho ztrátu. V obou případech šlo podle armádních zdrojů o bitevní letouny Su-25.

Noční prestřelky

V oblasti už vzbouřenci sestřelili několik ukrajinských letounů, den před katastrofou Boeingu 777 to byly u města Snižne dva letouny Su-25. Obětí mobilních raket země-vzduch se staly i dopravní vojenské letouny Il-76 ukrajinské armády. Desítky lidí přitom zahynuly, několika pilotům se podařilo katapultovat.

Letoun SU - 25Letoun SU - 25 | CC: CC BY-SA 3.0/Dmitry A. Mottl/ wikimedia.orgLetoun Su-25 (zdroj: wikimedia.org)

V Doněcku po celou noc pokračovaly přestřelky mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Podle agentury Unian byla v řadě čtvrtí přerušena dodávka elektřiny a vody, při ostřelování města zahynulo několik lidí a desítky byly ošetřeny v nemocnici. Granátem byl zasažen doněcký chemický závod, který začal hořet. Intenzivně se bojovalo i u doněckého letiště.

Prý stříleli i z Ruska

Střelba se ozývala i z okolí města Lysyčanska, které v minulých dnech obsadila ukrajinská armáda. V samotném městě stejně jako v sousedním Severodoněcku vojenské jednotky a příslušníci Národní gardy likvidují poslední povstalecké oddíly, uvedla ukrajinská agentura. V Severodoněcku bylo nalezeno několik zbrojních skladů s protitankovými střelami, houfnicemi a velkým množstvím munice.

Podle ukrajinské armády i v noci na dnešek pokračovalo ostřelování ukrajinského území z Ruska. Armádní analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že ruští vojáci pálili na ukrajinské pohraniční posty nejméně dvakrát z baterií Grad.