Severní a Jižní Korea se dohodly na jaderném odzbrojení, plánují i podpis mírové dohody

Historické setkání vůdce Severní Koreje a prezidenta Jižní Koreje na jižní straně poloostrova.

Historické setkání vůdce Severní Koreje a prezidenta Jižní Koreje na jižní straně poloostrova. Zdroj: Reuters

Historické setkání vůdce Severní Koreje a prezidenta Jižní Koreje na jižní straně poloostrova.
2
Fotogalerie

Severní a Jižní Korea se dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Žádná konkrétní opatření ale nepředložily. Obě země také budou usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z 50. let. Je to uvedeno ve společném prohlášení ze summitu, při němž se v pátek setkali severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in.

Závěrečné komuniké uvádí, že obě Koreje potvrdily svůj cíl dosáhnout "Korejského poloostrova bez jaderných zbraní prostřednictvím úplné denuklearizace". Kim Čong-un podle médií v posledních týdnech opakovaně ujišťoval, že KLDR je připravena vzdát se svých nukleárních zbraní. Jižní Korea jaderné zbraně nemá.

Při rozhovorech o denuklearizaci poloostrova v minulosti KLDR vždy uváděla, že by se mohla zříci svého jaderného arzenálu, pouze pokud Spojené státy stáhnou své jednotky z Jižní Koreje a odstraní takzvaný odstrašující protijaderný deštník, kterým USA chrání Japonsko a Jižní Koreu. Spojené státy mají od korejské války z let 1950-53 na jihokorejském území 28 500 vojáků.

Podle vyjádření jihokorejského prezidenta z minulého týdne je Severní Korea ochotna zcela se vzdát jaderných zbraní a nestanovuje pro denuklearizaci "nepřijatelné podmínky", jako například odchod amerických jednotek z Jižní Koreje. Žádá prý jen bezpečnostní záruky pro svůj režim.

V prohlášení nejsou podrobnosti o tom, jak rychle či za jakých podmínek mají jaderné zbraně z Korejského poloostrova zmizet. Analytici varují, že Severní Korea v minulosti již několikrát slibovala, že ukončí své jaderné zbrojní programy, tajně ale ve vývoji atomových zbraní pokračovala.

Jihokorejský prezident Mun Če-in letos navštíví severokorejskou metropoli Pchjongjang. Severní a Jižní Korea uspořádají setkání rozdělených rodin. Severní a Jižní Korea navíc budou společně usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda.

Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří.

Dohodu o příměří podepsali 27. července 1953 v pohraniční vesnici Pchanmubdžom generálplukovník americké armády Kelly Harrison jako reprezentant společného velitelství jednotek OSN a severokorejský generál Nam Il jako představitel Korejské lidové armády a Čínské dobrovolnické armády.

Obě Koreje se budou snažit iniciovat třístranné rozhovory zahrnující Spojené státy nebo čtyřstranné rozhovory ještě za účasti Pekingu, jejichž cílem by bylo nastolení trvalého míru na Korejském poloostrově, oznámili Kim Čong-un a Mun Če-in po skončení pátečního jednání.