Severní Korea varování USA nedbá. Hodlá pokračovat v raketových testech, pohrozila totální válkou

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu - ilustrační snímek.

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Další raketové testy KLDR sledovali s obavami sousedé v Jižní Korey
Další raketové testy KLDR sledovali s obavami sousedé v Jižní Korey
Raketové zkoušky KLDR
Další raketové testy KLDR sledovali s obavami sousedé v Jižní Korey
Další raketové testy KLDR sledovali s obavami sousedé v Jižní Korey
16
Fotogalerie

Pchjongjang bude pokračovat v testování raket navzdory rostoucímu vojenskému napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy, řekl náměstek severokorejského ministra zahraničí Han Song-rjol. Americký viceprezident Mike Pence přitom varoval, že "éra strategické trpělivosti" se Severní Koreou je u konce.

"Budeme provádět další raketové testy na týdenní, měsíční a roční bázi," citovala dnes BBC severokorejského náměstka. Pohrozil rovněž "totální válkou" v případě amerického vojenského zásahu. KLDR o víkendu podnikla u svého východního pobřeží další test rakety, ale neúspěšný. Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že raketa explodovala několik sekund po svém odpálení.

USA vyslaly Pchjongjangu varovný signál, když ke Korejskému poloostrovu zamířila formace amerických válečných plavidel s letadlovou lodí Carl Vinson. Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že Spojené státy jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě.

"Prezident Trump dal jasně najevo, že trpělivost Spojených států a našich spojenců v této oblasti vypršela, a že chceme vidět změnu. Chceme, aby Severní Korea upustila od svého bezohledného vývoje jaderných zbraní, a také jejich neustálé používání a testování balistických raket je nepřijatelné," uvedl dnes Pence při návštěvě Jižní Koreje. "V uplynulých dvou týdnech se svět stal svědkem síly a odhodlání našeho nového prezidenta při akcích v Sýrii a Afghánistánu," upozornil.

Prohlédněte si dosavadní zkoušky raket KLDR:

Video placeholde

Raketové zkoušky KLDR • reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že doufá, že Spojené státy se zdrží jednostranných akcí vůči KLDR, jako byl nedávný útok střelami Tomahawk na leteckou základnu vládních sil v Sýrii.

"Odmítáme jaderné a raketové akce Pchjongjangu porušující četné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. To ale vůbec neznamená, že lze stejným způsobem porušovat mezinárodní právo použitím síly za nerespektování Charty OSN. Proto velmi doufám, že nedojde k jednostranným akcím podobným těm, které jsme nedávno viděli v Sýrii," prohlásil Lavrov.

Japonský premiér Šinzó Abe dnes vyzval Severní Koreu, aby nepodnikala další "provokativní kroky", podřídila se rezolucím OSN a upustila od rozvoje jaderných a raketových zbraní. V projevu v parlamentu rovněž oznámil, že jeho vláda připravuje plány pro případ, že do Japonska kvůli krizi na Korejském poloostrově zamíří množství uprchlíků.

Japonský list Jomiuri šimbun dnes uvedl, že americkou letadlovou loď Carl Vinson na cestě ke Korejskému poloostrovu sledují čínská a ruská výzvědná plavidla. "Čína a Rusko poslaly výzvědná plavidla svých námořních sil, aby sledovala americkou jadernou letadlovou loď USS Carl Vinson, která míří do vod blízko Korejského poloostrova. Zdá se, že obě země chtějí zkoumat kroky Spojených států, které daly najevo, že nevylučují vojenský zásah proti Severní Koreji," napsal japonský deník. Americkou letadlovou loď Carl Vinson směřující ke Korejskému poloostrovu doprovázejí dva torpédoborci, křižník vybavený balistickými střelami a další bojová plavidla.