Pozorovatelé: Turecké referendum neodpovídalo normám. Erdogan: Nepřijatelné tvrzení

Turci si těsnou většinou odhlasovali v referendu posílení pravomocí pro prezidenta Erdugana. Systém se tu zřejmě změní s parlamentního na prezidentský

Turci si těsnou většinou odhlasovali v referendu posílení pravomocí pro prezidenta Erdugana. Systém se tu zřejmě změní s parlamentního na prezidentský Zdroj: ČTK

Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
22
Fotogalerie

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes kritizovali průběh nedělního tureckého referenda. Podmínky hlasování podle nich neodpovídaly mezinárodním normám. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na výroky zahraničních pozorovatelů reagoval slovy, že Turecko nebude uznávat "jejich politicky motivované závěry". Turecké ministerstvo zahraničí kritiku od zástupců OBSE odmítlo s tím, že postrádá objektivitu a nestrannost.

"Tvrzení, že referendum neodpovídá mezinárodním standardům, je pro nás nepřijatelné," uvedla v prohlášení turecká diplomacie. Dodala, že předchozí komentáře pozorovatelů OBSE ukazují, že tým přijel do Turecka s předsudky a nebral v úvahu zásady objektivity a nestrannosti.

Pozorovatelé OBSE označili za zcela protiprávní rozhodnutí turecké ústřední volební komise započítávat do výsledků referenda i hlasovací lístky, které nebyly oficiálně orazítkované. Právě to se nelíbí hlavní turecké opoziční straně, podle níž se v minulosti takové lístky při volbách považovaly za neplatné. Podle této části opozice by vyřazení neorazítkovaných hlasů stačilo ke zvrácení výsledků referenda.

Připomeňte si dějiny Turecka:

Pozorovatelé OBSE rovněž konstatovali, že podmínky předreferendové kampaně nebyly pro všechny stejné. Ani právní zabezpečení hlasování podle nich nebylo dostatečné na to, aby zajistilo demokratické referendum. Podmínky hlasování prý neodpovídaly mezinárodním normám.

V nedělním referendu o změnách ústavy zvítězili s 51,4 procenta zastánci posílení prezidentských pravomocí. Hlavní opoziční strana ale výsledek považuje za zmanipulovaný a chce ho napadnout nejprve u tureckého ústavního soudu a pak případně i u Evropského soudu pro lidská práva.