Severské centrální banky chtějí mírnit dopady koronaviru, s dalším opatřením přišla i Čína

Šíření koronaviru v Číně se významně zpomalilo: Lidé v metru v Pekingu (10. 3. 2020)

Šíření koronaviru v Číně se významně zpomalilo: Lidé v metru v Pekingu (10. 3. 2020) Zdroj: Reuters

Prázdné ulice v italských Benátkách. (9.3.2020)
Italská vláda zakázala kvůli koronaviru konání všech sportovních akcí do 3. dubna. Týká se to i fotbalové ligy, která se nesmí hrát ani bez diváků.
Italská vláda zakázala kvůli koronaviru konání všech sportovních akcí do 3. dubna. Týká se to i fotbalové ligy, která se nesmí hrát ani bez diváků.
Šíření koronaviru v Číně se významně zpomalilo: Lidé v metru v Pekingu (10. 3. 2020)
5
Fotogalerie

Norská centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu. Opatření na podporu ekonomiky dnes kvůli koronaviru představila i švédská centrální banka, která prostřednictvím komerčních bank půjčí švédským podnikům až půl bilionu švédských korun (1,2 bilionu korun), aby jim zabezpečila přístup k úvěrům. S podobným krokem přišla i Čína, která sníži požadavky na povinné rezervy bank.

Centrální banka v Norsku snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rovné jedno procento.

"Panuje značná nejistota ohledně délky trvání a dopadu šíření koronaviru spojená s rizikem výraznějšího ekonomického útlumu," uvedla v prohlášení instituce. Dodala, že je v případě potřeby připravena úroky znovu snížit. Oznámila rovněž nabídku mimořádných úvěrů pro bankovní sektor.

Švédská centrální banka varovala, že koronavirus bude mít jasně negativní dopady na ekonomickou aktivitu. V případě potřeby je ale připravena podniknout další opatření. Svou hlavní úrokovou sazbu ponechala na nule. Čína nezůstává stranou, prostřednictvím zmírnění nároků na bankovní rezervy chce uvolnit 550 miliard jüanů (1,85 bilionu korun).

ínská centrální banka se snaží povzbudit komerční banky k většímu poskytování úvěrů malým podnikům a dalším zranitelným odvětvím. Vyzývá je rovněž k rozsáhlejší nabídce levných úvěrů a k tolerování pozdních splátek od podniků, které se potýkají s dopady koronaviru, uvedla agentura Reuters.

Ohlášené snížení požadavků na povinné rezervy bank, které je od začátku roku 2018 už deváté, vstoupí v platnost v pondělí. Koronavirus prohloubil problémy čínské ekonomiky, která se již delší dobu potýká se zpomalováním růstu.

Čínská centrální banka od lednové eskalace šíření nového typu koronaviru prohlubuje uvolňování měnové politiky. Vláda se pak ekonomiku snaží podporovat rozpočtovými opatřeními, včetně různých subvencí a daňových úlev.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters přepokládají, že meziroční růst čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalí na 3,5 procenta z šesti procent v předchozích třech měsících. Někteří se dokonce domnívají, že mezičtvrtletně by čínská ekonomika mohla zaznamenat pokles.