Silné oživení po pandemii se nekoná. Odhad letošního růstu německé ekonomiky se zhoršil

Německo

Německo Zdroj: Profimedia.cz

Mnichovský výzkumný institut Ifo dnes zhoršil odhad letošního růstu německé ekonomiky o 0,8 procentního bodu na 2,5 procenta. Důvodem jsou výpadky v dodavatelských řetězcích, které brzdí oživení ekonomiky z útlumu způsobeného koronavirovou krizí. Odhad na příští rok však institut o 0,8 procenta zlepšil, hospodářský růst by tak měl dosáhnout 5,1 procenta.

"Silné oživení z koronavirové krize, které se původně očekávalo v létě, se opět odsunulo," uvedl podle agentury Reuters hlavní ekonom Ifo Timo Wollmershäuser. "Průmyslová výroba nyní klesá v důsledku nedostatečných dodávek důležitých polotovarů. Poskytovatelé služeb přitom silně oživují z koronavirové krize," dodal.

Německá bankovní asociace BdB dnes předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se letos zvýší o 3,3 procenta a napřesrok o 4,6 procenta. "Největšími riziky vyvolávajícími nejistotu ohledně vyhlídek jsou zvýšené počty případů nákazy koronavirem a výrazné výpadky v dodávkách a výrobě," uvedla. Dodala, že motorem hospodářského růstu v letošním i příštím roce by měly být silná poptávka ze zahraničí a vysoká domácí soukromá spotřeba.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. V loňském roce se německý HDP v důsledku pandemie covidu-19 propadl o 4,9 procenta.

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub